Így fog kinézni az egyetem Hattyas sori atlétikai centruma a látványtervek szerint

Mint azt megírtuk még kedden, a Szegedi Tudományegyetem területén egy atlétikai centrumot készülnek létrehozni a Modern Városok Program keretében, épp a kivitelezési feladatokhoz keresik a vállalkozókat. Az újdonság viszont az, hogy az Építészfórum oldalán látványtervek is megjelentek erről a projektről.

Még 2017-ben volt vita arról, hogy hova építsenek a városban egy nemzetközi versenyekre is alkalmas atlétikai centrumot. Két lehetséges helyszínt véleményeztek: a sportág egyik szegedi fellegvára, a SZVSE-pálya mellett a Szegedi Tudományegyetem Hattyas soron található (volt Kossuth-laktanya) területe jöhetett szóba, akkor még csak egy helyszín. Akkor a Magyar Atlétikai Szövetség ügyvezető igazgatója, Rutkovszky Ede azt mondta a Szegedmának, hogy az MVP keretein belül megvalósuló beruházást a Hattyas soron kivitelezik, mivel

az állami beruházást nem szívesen hajtanák végre nem állami területen, márpedig a Vasutas-pálya magánkézben van.

Aztán végül mégis felújították az SZVSE-pályát: 2020 végén írtuk meg, amint Bartók Csaba, a Fidesz helyi elnöke mondta el, hogy a nyolcsávos futópályás, dobó- és ugrószám művelésére alkalmas létesítmény 550 millió forintból, a Modern Városok Program keretében valósult meg. Az akkori tervek szerint legkésőbb 2022-ig felújították volna a pálya melletti kiszolgálóépületet, valamint a kisebb sportcsarnokot is. 

Azonban ezzel nem lett vége a dolognak, ugyanis úgy döntöttek, hogy az egyetem területén is fejlesztik a sportinfrastruktúrát. Ez tart most abban a fázisban, hogy a kivitelezési feladatokhoz keresik a vállalkozókat. Mint azt a dokumentumban írják, a fejlesztésre szánt Hattyas sori terület jelenlegi állapota erősen leromlott, ahol többek között régi szovjet harckocsigarázsok betonszerkezete, erdős-cserjés terület, valamint régi aszfalt kézilabdapálya is található.

A fenti látványterveken amelyet az Építészfórum közölt az ÉTRD rendszeréből is látható, ami a projekt főbb számai írnak. A kivitelezőnek feladata lesz egy

  • 400 méteres IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség szabványainak megfelelő) atlétikai pálya kialakítása, közepén füves területtel és külön dobópályával;
  • valamint egy kétszintes épület megvalósítása a célegyenes hosszában; az alsó szinten futófolyosóval és a felső szinten kiszolgáló helyiségekkel.

Ez utóbbi épület, amely a Hattyas sor felől fut végig a fenti terveken, két egységből áll majd:

  • A kétszintes fejépület felső egységében találhatóak a kiszolgáló helyiségek, mint például az öltözők, irodák, orvosi helyiség, gépészet és raktár, valamint független külső megközelítéssel egy mosdó.
  • A másik, alsó egység a futófolyosó, mely kifejezetten technikai jellegű 6 futópályával. Ennek végében egy magasugró rész kap majd helyet.

Az épület földszinti, sportolásra alkalmas részét akadálymentes módon alakítják ki: a sportolók számára akadálymentes mosdót és öltözőt, míg a közönségforgalom számára akadálymentes vizesblokkot helyeznek el itt. A 400 férőhelyesre tervezett lelátó mellett a megvalósítás során 50 darab parkolóhelyet is biztosítanak, ez a szám a tervezés során 41 darabot tett ki.