Egy nemzetközi szabványnak is megfelelő atlétikai centrumot kap az SZTE a nagyállomás mellett

A Szegedi Tudományegyetem területén egy atlétikai centrumot készülnek létrehozni a Modern Városok Program keretében, a kivitelezési feladatokhoz keresik a vállalkozókat az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent információk szerint – vette észre a Magyar Építők. Korábban a városi sportpálya kapott forrást felújításokra, most az egyetem is épít egy saját pályát.

A beruházó BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. várja a pályázatokat a kivitelezési feladatok ellátására. Mint azt a dokumentumban írják, a fejlesztésre szánt Hattyas utcai terület jelenlegi állapota erősen leromlott, ahol többek között régi szovjet harckocsigarázsok betonszerkezete, erdős-cserjés terület, valamint régi aszfalt kézilabdapálya is található.

A következőket kell a kivitelezőnek megépítenie:

  • 400 méteres IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség szabványainak megfelelő) atlétikai pálya kialakítása, közepén füves területtel és külön dobópályával;
  • kétszintes épület megvalósítása a célegyenes hosszában, az alsó szinten futófolyosóval és a felső szinten kiszolgáló helyiségekkel.

A futófolyosó két egységből áll. A kétszintes fejépületben találhatók a kiszolgáló helyiségek, mint az öltözők, irodák, orvosi helyiség, gépészet és raktár, valamint független külső megközelítéssel egy mosdó. A másik egység a futófolyosó, mely kifejezetten technikai jellegű 6 futópályával. Ennek végében egy magasugró rész kap helyet.

Az épület földszinti, sportolásra alkalmas részét akadálymentes módon alakítják ki. A sportolók számára akadálymentes mosdót és öltözőt biztosít az épület, továbbá a közönségforgalom számára is készül akadálymentes vizesblokk. A 400 férőhelyesre tervezett lelátó mellett a megvalósítás során 50 darab parkolóhelyet biztosítanak, ez a szám a tervezés során 41 darabot tett ki.

Az építési terület megközelítőleg sík fekvésű. Az épület körül a terepszintet finom tereprendezéssel alakítják csak, így az továbbra is sík kialakítású terület marad.