Gyurcsány egy szegedi pincében beszélt arról, hogy a gyurcsányozás náci propaganda

A Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc szegedi haknijának sajtónyilvános része a Barcraft pincéjében ért utolsó állomására szerdán este. Mint írtuk, a DK kihelyezett frakcióülést tartott szerdán a városban, ami ellen a szegedi Fidesz is tiltakozott, Mihálffy Béla Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselő szerint Gyurcsány egyenesen a hatalmat jött átvenni a városházán, ha csak szimbolikusan is.

A párt elnöke a nap folyamán találkozott Botka Lászlóval, majd az IH-ban tartottak lakossági fórumot a DK vezetőivel, este 7-re pedig dugig dagasztották a szegedi Barcraft pincéjét fiatalokkal. Ülőhely nem maradt, a lenti pultnál és még a lépcsőn is szórták szikráikat a csillogó szemek.

Az eseményen többnyire Gyurcsány beszélt, a középen képzett folyosón fel-alá sétálgatva osztotta meg élményeit a politika izgalmairól, a mindennapi harcokról, hogy hogyan ütik az embert, de minden nap lehet relevánsat mondani, és sosem lehet tudni, hogy kinek van igaza. „Nem vagyok önöknél okosabb” – fejtegette, majd közölte a jelenlévőkkel, hogy sok kérdésre nekik kell választ találniuk.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Már az elején letegeződött a fiatalokkal, mesélt a családjáról, hogy hogyan vezetik a háztartást, persze mindent a politika és az országvezetés metaforájaként használt. Balhés gyerek volt, majd arra biztatta a fiatalokat, hogy lázadjanak, menjenek el a falig, majd pattanjanak vissza.

„A maguk életkorában legyenek egy kicsit rosszak.”

Most kell lázadni, hogy az ember megtanulja, hol van a határ, fejtegette, miközben folyt a fröccs és koccantak a korsók. A nagyjából egy órás haknin az ifjak is kérdezhettek, így az oktatás ügye és az ellenzéki előválasztás mellett az őszödi beszéd is témává kerekedett. Az oktatásnál a pártelnök nyugati példákat sorakoztatott, ő minden rokongyerek esetében amellett kardoskodott, hogy külföldre menjenek tanulni, mert „a magyar oktatás legalább ötven éves lemaradásban van”.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az ellenzéki előválasztás kapcsán megjegyezte, hogy nem gondolták, hogy Márki-Zay Péter nyerhet, ezért nem állítottak fel vele szemben védvonalakat.

Mikor az őszödi beszéd is szóba jött, elmondta, hogy szerinte az egy morálisan helytálló beszéd volt, mert fel kellett rázni azt a politikai közeget. Hogy az akkori ellenzék visszaélt vele és Gyurcsány szerint „kiforgatta”, azt Kövér László „köteles beszédének” direkt félreértéséhez hasonlította, és megjegyezte, hogy ő is így tett volna a helyükben.

Az est végül gyurcsányozással zárult. Az egyik egyetemista felvetette, hogy mivel árnyat vet a baloldalra a pártvezér személye, mert a választásokon állandó jobboldali rémkép 2006 és a Gyurcsány név, ezért gondolkodott-e már a visszavonuláson. Erre a DK elnöke nagyjából ugyanazt válaszolta, amit nekünk, amikor interjút készítettünk vele az országgyűlési választások előtt: a gyurcsányozás tulajdonképpen náci propaganda, szellemi és morális sivárság, legyenek nála tehetségesebbek a baloldali politikusok és győzzék le, mert a politika így működik.

A volt miniszterelnök 2019-ben az önkormányzati választások előtt is tartott Szegeden fórumot a fiataloknak, akkor a Hungiban találkozott velük. Az arról az alkalomról készült nagysikerű írásunk itt olvasható.