Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy a DK Botka Lászlót támogatja a jövő évi önkormányzati választásokon

Mint megírtuk, szerdán és csütörtökön Szegeden tart kihelyezett frakcióülést a Demokratikus Koalíció, mely során számos programot szerveztek az országos politikusok megyeszerte.

Szerdán egy sajtótájékoztató keretében kezdték meg az eseményeket hivatalosan is, ahol Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke Kálmán Olga és Binszki József jelenlétében bejelentette, hogy a DK Botka László független jelöltet, Szeged jelenlegi városvezetőjét támogatja a jövő évi önkormányzati választásokon, melyet egy közös fotóval is illusztrált közösségi oldalán.

A sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy voltak és vannak is konfliktusaik, de ez szerinte minden kapcsolatban normális. A helyi politikáról szólva Gyurcsány Ferenc elmondta, Botka László a legrégebb óta hivatalban lévő megyei jogú várost irányító polgármester, aki „szabad, szolidáris és európai várost vezet”. Szót ejtett a frakcióülésről is, mint mondta, nem kommunikációs látogatásokra érkezett vidékre a DK frakció, hanem szeretnék megérteni a vidéki emberek problémáit.

Azt mondta, ha ők lennének kormányon, egy hónap alatt megállapodnának az Európai Unióval. Ez azért sikerülne, mert a DK-nak nem kell az a hatalmi rendszer, amely ma akadályozza az uniós források folyósítását. A pártelnök szerint a magyar kormány tavaly ősszel állapodott meg az Európai Bizottsággal mintegy 14 ezer milliárd forint – Szeged kétszáz évnyi költségvetésének megfelelő – uniós forrás folyósításának feltételeiről. A 27 pontban összefoglalt feltételek teljesítésének határidejét március 31-re tűzték ki.

A politikus úgy fogalmazott, nem tud annál hazafiatlanabb dolgot elképzelni, mint hogy a kormány ennyi pénzt kienged a magyar emberek, az önkormányzatok, a kis- és közepes vállalkozások kezéből. Az előírt feltételek nem azért nem teljesülnek, mert ármánykodik a baloldal, a DK, „a Gyurcsány, hanem azért, mert amit vállaltak, azt nem nyújtották be a magyar törvényhozásnak.

Fotó: Gyurcsány Ferenc / Facebook

Kitért arra is, hogy Magyarországon 7 százalékkal – nagyjából egyhavi jövedelemnek megfelelő arányban – csökkent a reáljövedelem; közben a GDP 15 százalékának megfelelő összeg érkezhetne, de a magyar kormány nem megy el érte, mert a feltételek teljesítése a NER felszámolását jelentené. Nem a DK az ország sorsának elrontója, hanem a kormány. A felelős Orbán Viktor”.

Gyurcsány a sajtótájékoztatón egy konditermes példával illusztrálta azt, hogy „nem kell tagadnia az ellenzéknek, hogy 12 év ellenzékiség sok tudást, tapasztalatot elkoptat”, hiszen ha nem járunk hetente a konditerembe, nyolc hét után kicsit nehezebb lesz a súly. Szerinte a „a nagyobb párt nagyobb felelősség”, a kormányváltásért és a kormányzásért pedig ők viselik a legtöbb felelősséget: „A Demokratikus Koalíció vitathatatlanul az Orbánnal szemben álló világ hegemón pártja.”

Binszki József szegedi alpolgármester, a DK Csongrád 1. és 2. számú választókerületi elnöke úgy fogalmazott, azért fognak dolgozni, hogy a város – ahogy eddig is –, ezután is töretlenül fejlődjön. „Szegeden 2002 óta folyamatosan egységben indultak a Fidesztől balra álló pártok és mindig győztek. A DK megalakulása óta részt vett ebben az összefogásban, és így tesz jövőre is.”

Kálmán Olga, a DK országgyűlési képviselője az önkormányzati választásokról feltett kérdésre közölte, az ellenzéki pártok összefogását az adott hely, politikai viszony fogja megszabni. Emlékeztetett arra, hogy 2019-ben okos kompromisszumokkal nagyon sok helyen legyőzték a Fidesz jelöltjét. Ahol szükség lesz rá, ott lesz együttműködés.