Bezárt a Zuraburger, aminek szegedibb neve nem is lehetett volna

A Szeged365 írta meg, hogy szombaton nyitott ki utoljára a Zuraburger, ami a Vitéz utcán, az Essentiale reggelizőhellyel szemben működött. Vladut Banciu tulajdonos egy Facebookra feltöltött videóban arról beszélt, nagyon szerette csinálni a Zuraburgert, nagyon kedvesek voltak számára a vendégek, de az árakkal nem tudta tartani a lépést.

„Hogy mi lesz a jövőben, nem tudom. Egyelőre annyi biztos, hogy nem tudom folytatni.” A minőségből nem akart lejjebb adni, szerinte az már nem a Zuraburger lenne, ezért hozta meg a döntést.

A „zura” egyébként egy minden bizonnyal szegedi vagy környékbeli eredetű szlengszó, az internet szerint jelentése jó, kemény, király, szép. Én például ezzel a szókincsemben nőttem fel, de az egyetem miatt a városba költözők számára jellemzően újdonságként hat. Budapesten is elterjedt valamennyire, Szolnokon pedig „zorall” változata ismert, valamiért.

Szegeden is sorra zárnak be ideiglenesen vagy véglegesen ikonikus helyek. Nemrég írtuk meg, hogy a Mars téri Hambi-Bambi büfé bódéja is már a múlté, nem messze innen, szintén a Mars téren szakácshiány miatt zárt be végleg a 65 éve üzemelő Gulyáscsárda, a város egyik legrégebb óta működő étterme. A Süti nem süti összeköltözött a Kelesztővel, míg a Tiszavirág Hotel és Kávézó ideiglenesen bezárt. November 30-án végleg bezár a Chloé Vintage Shop, a Haunted House az újszegedi szabadulószobáját zárta be, de így járt a Kredit Egyetemi Pub is.

A megyében Makón és Hódmezővásárhelyen is bezárt számos, régóta működő vendéglátóegység, előbbi településen a G Pont Makó – Lángos, gyros nevű gyorsbüfé, míg utóbbiban a Kispiac Vendéglő, a susáni Bivaly Söröző, az újvárosi, Csomorkány utcai Kristály Presszó, a belvárosi Cvekedli ételbár. Az Öszöm-Iszom Vendéglőben egyelőre a napi menü szűnt meg, de még teljes nyitva tartással folytatják.

A K-Monitor és az Átlátszó térképre tette az országszerte bezáró önkormányzati és állami, állami vállalati intézményeket, vállalkozásokat és egyházi-civil helyeket. A térképet ide kattintva lehet elérni, melyen már a szegedi önkormányzati intézmények várható lakat alá kerülését is elhelyezték.

Fotó: Zuraburger BY VLAD / Facebook