Ez lesz a napotok esszenciája (X)

Fotó: Bálint András / Szegeder

A kávék mellett érdemes a reggelikínálatot is szemügyre venni, hiszen a legnépszerűbb brunch-fogások közül választhatunk. Akár egy szuperegészséges zabkásával is indíthatjuk a napot, amit növényi tejjel, gluténmentes zabpehellyel, pirított pekándióval és rengeteg szezonális gyümölccsel tálalnak.

Ha valami tartalmasabbra vágyunk, akkor az avokádó toast remek választásnak ígérkezik, hiszen a meleg pirítóson krémes avokádó szeletek sorakoznak, meghintve Erzsébet királyné kedvenc sójával (Maldon só) és fekete szezámmal. Ha mindez nem lenne elég, még hidegen füstölt lazaccal, házi érlelt sonkával vagy akár habos tojássárgájával is megbolondíthatjuk.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A cikk megjelenését az Essentiale támogatta.

Nálunk azonban a befutó az Eggs Benedict lett. A reggelik koronázatlan királyát két szelet pirítóssal, buggyantott tojással és bársonyosan krémes hollandi mártással szervírozzák. A pirítóshoz az Emmarozs isteni kovászos kenyereit használják, ugyanakkor akár olyan gluténmentes kenyérből is kérhető, ami nyomokban sem tartalmaz szóját, kukoricát, vagy tojásszármazékot.

Kellemes meglepetést okozott, hogy egy kis konyhai csavarnak köszönhetően a hollandi mártásról a laktózérzékenyeknek sem kell lemondaniuk. Nem mehetünk el szó nélkül az almaecettel savanyított lilahagyma és karfiol mellett sem, amik további izgalmas ízeket kölcsönöznek az ételnek.

A bodzás limonádét is almacukorral ízesítik, és további különlegesség, hogy a magvajakat helyben készítik, így a mandulavaj és a mogyoróvaj nem csupán ízletes, hanem adalékoktól és tartósítószerektől is mentes. A távlati tervek között szerepel, hogy különböző önismereti és filozófiai témájú előadásoknak, kulturális eseményeknek és teakóstolóknak is otthont fog adni a hely.

Ahogy az egyik alapító fogalmazott, a cél, hogy a vendégek egy szívközpontú világba belépve ehessenek valami roppant finomat és egészségeset. Ha egyetlen mondatba akarnánk összefoglalni a város legújabb specialty kávézójáról és brunch étterméről alkotott véleményünket, akkor azt mondanánk: az Essentiale a tökéletes példa arra, hogy miként lehet a táplálkozás egészséges és fenntartható, úgy, hogy közben élvezzük is.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Végre egy hely, ahol egyszerre lehet minőségi kávéval és izgalmas reggelikkel kezdeni a napot! Bár kedvenc városunkban találhatunk remek kávézókat és reggelizőket, az Essentiale-nek hála többé nem kell választanunk, hogy jó kávét vagy inkább finom reggelit szeretnénk, ugyanis mindkettőt kompromisszumok nélkül megkaphatjuk.

Mi mindennel találkozhatunk a Vitéz utcai laza, de mégis elegáns reggelizőhelyen? Finomabbnál finomabb reggelikkel, süteményekkel, specialty kávéval és a Zhao Zhou-tól beszerzett single origin teákkal.

A kávé az egyik legjobb a városban, ami nem is csoda, hiszen a Mantra magyar pörkölő specialty kávéiból készült italok csorognak a gépből a dizájnos csészékbe. Ottjártunkkor éppen egy etióp Guji Shakiso volt az őrlőben citrusos, gyümölcsös ízjegyekkel, de ahogy az egy specialty kávézóban szokás, időről időre új, szezonális kávéval várnak minket.

A megszokott alternatív tejek mellett a napi kávénkat kesutejjel vagy akár sárgaborsó tejjel is rendelhetjük. Ez utóbbi nem csupán az egyik legfenntarthatóbb növényi alapú tejforrás, hanem neutrális ízének köszönhetően egyúttal az egyik legjobb alternatívája az állati eredetű tejnek.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az édesszájúak kipróbálhatják földimogyoró-banán toastot, vagy a könnyed és levegős mogyoróvajas amerikai palacsintát is, ami ugyancsak rendhagyó, ugyanis a tésztája zöldbanán- és mandulalisztből készült.

A koncepció hátterében két fiatal hölgy áll, akiknek a víziója egy fenntartható kávézó egészséges ételekkel, ahol az alapanyagok a vendégek igényei szerint rugalmasan alakíthatók. Ennek jegyében a tojásos ételek akár kizárólag a sárgájával is rendelhetők, az omlettet pedig növényi sajttal is el tudják készíteni. Az ételekhez finomított cukrok helyett olyan természetes édesítőket használnak, mint a kókuszvirág cukor vagy az agave és a datolya szirup.

Fotó: Bálint András / Szegeder