Egybeolvad az azonos tulajdonosi háttérrel rendelkező Süti nem süti cukrászda és Kelesztő reggelizőhely október elejével utóbbi helyszínen. A hírt a cukrászda Facebook-oldalán jelentették be pénteken este. A mostani Sütiben október 2-áig várják a vendégeket.
„Hisszük, hogy nincs jó és rossz, változás van és rajtunk múlik, hogy ezt miként éljük meg és mivé formáljuk” – írták posztjukban, hozzátéve, hogy az ember csak a kényszerhelyzetekből ért, akkor változtatunk, ha már nincs más lehetőség, vagy akkor sem. „Vissza kell lépnünk a fogyasztásban, az anyagi energia halmozásában, helyette az Egész figyelmére kell helyezzük a fókuszunkat és a benne elfoglalt helyünkre.”
Az eddigi Süti nem sütit és Kelesztőt egy térbe helyezik, „kivonatoljuk legfontosabb értékeit, elemeit és egy új formába öntjük a Kígyó 7ben”. Arról is írnak, hogy ők sem tudják beletenni a megnégyszereződő, -hétszereződő energiaárakat a sütikbe, kávékba, inkább átköltöznek a Kelesztő terébe, ahol „van remény a megújúló energia életközeli megoldására”. Amennyire lehet, gyorsan áttérnek a gasztronómia fenntartható anyagaira, eljárásaira, működési elveire.
Fotó: gastroturismo.hu
Egy a Sütiről szóló ajánló szerint a cukrászdát egy budapesti testvérpár, Barbara és Blanka alapította meg, ez a hely az újrakezdés reményét jelentette mindkettőjük számára, és miközben lezártak egy életszakaszt, elkezdtek valami újat, amivel annyi embernek okoznak örömet nap mint nap. A cikkeit a Szegederen is megjejelntető Sunseaty blog azt írta a helyről 2019-ben, hogy ez Szeged legfranciásabb és legbájosabb desszertezője, ami Woody Allen azonos című filmje után kapta nevét. „A 2015 decemberében nyílt desszertbár olyan pici, hogy turistaként észre sem vesszük, hacsak bámészkodás közben véletlenül be nem pillantunk az otthonosan berendezett belső térbe.”
Szerdán arról röppentek fel hírek, hogy a Fehértói Halászcsárda is bezárhat az emelkedő energiaárak miatt. „1 millió 600 ezer forintos villanyszámla után kijött egy 4 millió 500 ezres villanyszámla. Ezt egyszer-kétszer ki lehet bírni, de folyamatosan nem és még csak most jön a tél” – mondta a Szeged365-nek Frank Sándor, a halászcsárda üzemeltetője, aki szerint előfordulhat, hogy be kell zárnia Szeged legrégebbi halászcsárdáját.