A fehértói halászcsárda akár be is zárhat, közel háromszoros villanyszámlát kaptak

1 millió 600 ezer forintos villanyszámla után kijött egy 4 millió 500 ezres villanyszámla. Ezt egyszer-kétszer ki lehet bírni, de folyamatosan nem és még csak most jön a tél” – mondta a Szeged365-nek Frank Sándor, a fehértói halászcsárda üzemeltetője, aki szerint előfordulhat, hogy be kell zárnia Szeged legrégebbi halászcsárdáját.

Mint azt mi is lehoztuk, a Pizza Monkey pizzázó volt az eslő olyan szegedi cég, amely a nyilvánosság elé állt a gázszámlájukkal. A Facebook-bejegyzésükben egy beszkennelt dokumentummal bizonyították, hogy körülbelül 2 millió 300 ezer forint lesz havonta a gázszámlájuk az eddigi 250300 ezer forint helyett, tehát 89-szeres volt a növekedés.

A rezsicsökkentés az elszabadult energiaárak miatt már nem volt fenntartható, így a kormány csak a lakossági, azon belül is az átlagfogyasztóknak tudja augusztustól biztosítani kedvezményes áron a gázt és az elektromos áramot. A vállalkozásoknak a rezsicsökkentés hirtelen megszűnése nagy gondokat okozhat, még a koronavírus-járványnál is nagyobb csődhullám jöhet a vendéglátásban. Egyszerűen azért, mert az energia hirtelen drágulása akkora, hogy a cégek ezt már nem tudják a vevőikre hárítani.

A következő szegedi cég a fehértói halászcsárda, akik megszólaltak ez ügyben. Frank Sándor, a csárda üzemeltetője ugyanis a Szeged365-nek azt mondta, hogy az ő esetükben az eddigi 1 millió 600 ezer forintos villanyszámla 4 millió 500 ezer forintra ugrott. Ez közel 3-szoros (2,8) emelkedést jelent. Ráadásul az áramnál nagyjából ennyi az átlag, ugyanis a gáz sokkal nagyobb mértékben emelkedett a háború miatt, ezt láthattuk a Pizza Monkey esetében is.

Mint azt Frank elmondta, a bezárás lenne a végső döntés, de azt sem szeretnék kockáztatni, hogy szaporodni kezdjen a hiány és tartozásokba verjék magukat. Ezért első körben azon gondolkoznak, hogy:

  • csökkentenék az étlap kínálatát, és az eddigi 80 féle étel helyett, majd csak 10 szerepelne a menüben;
  • ahol csak tudnak fával tüzelnének;
  • átalakítanák a konyhát, ha szükséges, csökkentenék a szakácsok létszámát;
  • lehet, hogy kénytelenek lesznek szünnapokat bevezetni, így csak péntek, szombat és vasárnap lennének nyitva,esetleg a vasárnapot is elhagyva.

Remélem, hogy nem kell meglépnünk ezeket a dolgokat. Attól függ, mert, ha van bevétel, akkor nincs akkora gáz, de ha a bevétel is elmarad, nem lesz más választásunk” – mondta el Frank Sándor a lapnak. Mint megjegyezte, már eddig is kénytelenek voltak folyamatosan emelni az áraikon, de ezt sem lehet a végtelenségig folytatni.