Mindenki a parton, buli van

Talán sokat elárul, hogyan kommunikál egy fesztivál, amikor már a színpadokat szerelik szét a helyszínen, és mindenki, aki fél nappal korábban még egy üveg bor után ténfergett a világ legkoncentráltabb pontján, hazafelé tart. Vasárnap délelőtt úton-útfélen másodperces sátrak és gurulós bőröndök hömpölyögnek Szegeden. Más napokon minden út Santiago de Compostelába vezet, de ma nem, ma minden út az Indóház térre, a Mars térre és a Mérey utcába, aztán az alföldi tájból dombok és hegyek emelkednek ki.

A fesztivál szervezői barátként szólítanak és terjedelmes közleménnyel örvendezetetik a vasárnapi sajtómunkást. Kérek még egy jegeskávét egy darab jéggel, és nézzük. Azt írják, „a Tisza-parti fesztivál egyedi hangulata, a nemzetközi sztárok sora és a hazai zenei élvonal legjobb koncertjei a járvány előtti hangulatot idézték Szegeden, sőt, a látogatószám meg is döntötte a 2019-es korábbi rekordot”. Hogy mennyivel? Arról egy szót nem írnak.

Egy frissen készült felmérésből állítólag az derült ki, hogy a SZIN legnagyobb vonzereje „még mindig és évek óta”

  • a buli,
  • a barátok,
  • a zene,
  • és a fesztivál egyedi hangulata.

Csak számomra vicces, ha egy fesztivál büszkén hirdeti, hogy az első számú vonzereje a „buli”? Ez talán az alappillér kellene, hogy legyen, és erre építve lehetne valami többet is adni, mint egy buli, de ha a fesztiválozók ezt mondták, akkor ezt mondták.

A szervezők azt írják, készültek is a nagyobb érdeklődésre, mert például több beengedőponttal, illetve a bejárat és kijárat szétválasztásával könnyítették meg a ki- és bejutást. és való igaz, hogy – bár ezt a közleményben nem írják – nagyságrenddel színvonalasabb volt idén megérkezni a fesztiválra, mint az eddigi években. A hatalmas LED-kapu és az új, ideiglenes lépcső és fogadótér egészen azt sugallta, hogy ebben volt munka és tényleg szerettek volna valami jobbal előrukkolni.

A fesztiválon készült kutatásból az is kiderült, hogy a látogatók által leggyakrabban használt szolgáltatások a környezettudatossághoz kapcsolódnak, így magasan vezet a repohár és a szelektív hulladékgyűjtés. Az elégedettségre vonatkozó kérdésnél legtöbben a fellépők sorát, a szervezés minőségét és a fesztivál tisztaságát említették. Utóbbiról, egészen pontosan a mellékhelyiségek higiéniájáról Bálint András kollégám cikkezett is szombaton, és ő sem értett ezzel a kijelentéssel kevésbé egyet.

A nyári fesztiválszezonnak ezzel vége, de a SZIN szervezői már a következő évre készülnek. A legnagyobb múltú fesztivál 2023-ban lesz 55 éves, ez alkalommal egy kedvezményes ajánlattal készül az 55-ös szám jegyében: az idei zárást követő vasárnap 15.55 percétől az első 555 darab bérletet 25.555 forintért lehet megvásárolni, és amennyiben ezek elfogynak, további 55 órán keresztül 29.555 forintért lehet majd bérletet kapni az 2023-as, augusztus 23-26 között megrendezendő fesztiválra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Tízezrek végzik a dolgukat a partfürdőn, meglepően üde körülmények között

Minden fesztiválon kardinális kérdés a megfelelő számú, és minőségű wc, hiszen ahol koncertre mennek az emberek, ott inni, enni is fognak, és ami a rendszerbe egyszer bekerül, annak kifelé is érkeznie kell valahova. Mindenki lelki nyugalma érdekében végignéztük a SZIN területén elérhető összes wc-t.