Közel 80 milliárd forintos büntetést kapott Magyarország a menekültügyi szabályok miatt

200 millió euróra, mintegy 80 milliárd forintra bünteti Magyarországot az Európai Unió Bírósága az uniós menekültügyi szabályok be nem tartása miatt – írja a Telex. Ráadásul ez naponta egymillió euróval tovább emelkedik, így az összeg jóval magasabb, mint az eredeti javaslat alsó határa. Az ilyen büntetések levonhatóak az uniós tagállamoknak járó támogatásokból. 

Az Európai Bizottság a magyar menekültügyi szabályok, köztük a tranzitzónák miatt indított kötelezettségszegési eljárást. A 2020-as pervesztés után ugyan Magyarország lépéseket tett, például bezárta a tranzitzónákat, de a szabályokat nem igazította teljesen az ítélethez.

A késlekedés miatt az Európai Bizottság pénzbírság megállapítását kérte az EU bíróságától. Az első napi 5500 eurós bírságot idővel egymillió euróra emelték, az összegből 900 ezer euró a menekültügyi rendszerre, 100 ezer euró pedig a kitoloncolási rendszerre vonatkozik.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergelyt is kérdezték a bírságról. Azt mondta, mivel csütörtök reggel jelent csak meg a rendelkező rész, elsőnek elolvassák az ítéletet, majd a következő kormányülésen fogják kialakítani az álláspontjukat. Ugyanakkor szerinte az ítéletnek a magyar alkotmánnyal való összhangja kérdéses.