Így árnyékolj a napfény városában (X)

Ahogy közeledik a nyár és a napsütéses órák száma egyre nő, úgy válik egyre fontosabbá, hogy kertünkben vagy teraszunkon árnyékos, hűvös helyeket alakítsunk ki. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány praktikus árnyékolási tippet, amelyek segítségével kellemesebbé tehetjük a kint töltött időt.

Stílusos árnyékolás kertben és teraszon

pergola árnyékoló nemcsak funkcionális, de esztétikai szempontból is kiváló választás. Egy jól megtervezett terasz pergola tökéletes helyszínt biztosíthat a kerti partikhoz, családi összejövetelekhez vagy a nyugodt pihenéshez. A pergola alapja lehet fa, fém vagy akár modern kompozit anyag, amely ellenáll az időjárási viszontagságoknak.

Modern és mobil megoldás

A napvitorla egy viszonylag új, de egyre népszerűbb árnyékolási forma, amely modern megjelenést kölcsönöz a kültéri területeknek. A napvitorlák különböző alakúak és méretűek lehetnek, így könnyedén alkalmazkodnak a rendelkezésre álló térhez. Előnyük, hogy felszerelésük egyszerű, és szükség esetén áthelyezhetők más helyszínekre.

Hagyományos és könnyen kezelhető

A napernyő a legismertebb és legelterjedtebb árnyékolási megoldás. A hordozható napernyők nagyon praktikusak, mivel könnyen mozgathatók a kert különböző pontjai között, ahol éppen szükség van rájuk. Választhatunk közöttük különböző méretekben és színekben, így minden stílusú kertbe vagy teraszra megtalálhatjuk a megfelelőt. Hátrányuk, hogy általában kisebb területet tudunk velük lefedni.

Fotó: canva.com

Romantikus kert

A lugas tökéletes árnyékolást biztosít, miközben romantikus hangulatot áraszt. Fából vagy fémkeretből készülhet, amelyre dús növényzetet futtatnak fel, így nyáron természetes zöld menedéket biztosít. Bár kétségtelenül nagyon hangulatos hely alakítható így ki, türelemmel meg kell várni, míg a növények benövik a teret.

Elegáns és funkcionális megoldás

A kültéri függönyök segítségével nem csak az erős napsugarakat, hanem a szél okozta kellemetlenségeket is kivédhetjük. Tökéletesen illeszkednek a pergolákhoz vagy nagyobb teraszokhoz, ahol a textil megjelenés eleganciát kölcsönöz, miközben hatékony árnyékolást biztosít.