Öt hónapra bezárják az Emlékpontot és a Zsinagógát Hódmezővásárhelyen

Energiatakarékossági okokból november 1-jétől március 31-ig öt hónapra bezárják Hódmezővásárhely és térségének közelmúltját bemutató Emlékpont múzeumot, valamint a Zsinagógát és a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyet, döntött még a múlt héten a helyi közgyűlés.

Az Emlékpont 10 fő felett, csoportos bejelentkezéssel továbbra is látogatható lesz, az intézmény ötfős személyi állománya visoznt a Tornyai János Múzeumba kerül át. A Tourinform Iroda pedig a strandra költözik, áll a Promenad24 beszámolójában.

A napirendi pont kapcsán Markó Csaba fideszes képviselő azon régi megfigyeléséről beszélt, miszerint ha spórolásra van szükség, akkor annak először mindig a kultúra esik áldozatául. Szerinte ki lehetne használni az Emlékpont lehetőségeit, például azt, hogy nagyon közel van a Szegedi Tudományegyetemhez Markó végül arra volt kíváncsi, hogy ezzel az intézkedéssel mennyit takarít meg a város.

„Évekkel ezelőtt, a rezsiválság idején, amikor elsőként a téli bezárásokról döntöttünk, az Emlékpont esetében 20 millió forintot céloztunk meg” – válaszolt Márki-Zay Péter. A polgármester szerint valóban közel van az egyetem, de a városi könyvtár még közelebb, ahol az olvasótermet hőszigetelték, új nyílászárókkal látták el és a tetőt is megújították, így ott is lehet előadásokat szervezni.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével a helyi zsidó hitközségen keresztül felvették a kapcsolatot, és szívesen átadnák a kiállítóhely üzemeltetését, tért rá a Zsinagóga ügyére a polgármester. „Nem szeretnénk leépíteni a kultúrát, akinek ilyen benyomása van, akár jogosan, minden segítséget szívesen fogadunk.”