„Az osztályfőnökünk is nagyon küzd. Az állásával szórakozik” – drámaisok tüntettek Szentesen

„Drámaisok vagyunk, szóval kötelességünknek éreztük, hogy itt legyünk” – mondta a Szegedernek Adél és Virág, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium (HMG) két diákja kedd este az intézmény előtti demonstráción, amit a Csongrád-Csanád vármegyei, 25 ezres város vezetése Varga Ferenc országgyűlési képviselővel közösen szervezett.

Azért hirdettek „csendes kiállást” a drámatagozatért, mert Sipos Kitti Lídia intézményvezető felmondta a kapcsolatot a 25 éve velük együttműködő fővárosi művészeti iskolával, a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal (KIMI). A helyét egy szentesi zeneiskola venné át, május 14-én kapták kézhez a drámatagozatos diákok szülei az erről szóló levelet. A gimnáziumért nyílt levélben Alföldi Róbert, Nyáry Krisztián és Szőke András is kiállt.

A keddi tüntetésen úgy száz ember gyűlt össze, köztük az aHang helyi aktivistái, akik körbeadták a petíciójukat, amit a gimnázium jelenlévő diákjai is aláírtak.

„Megbeszéltük az osztálycsoportban, hogy jöjjünk ki, mert nekünk sem tetszik ez a dolog, ami kialakult. Ha huszonöt éve működött, akkor minek bontsuk fel?”

– vélekedtek a Szegedernek a drámatagozat kilencedikesei, akik Facebookról értesültek az eseményről. A 33 fős osztály többsége támogatta az ötletet, de míg Adél és Virág szerint néhányan személyes okokból az igazgató pártján állnak, mások egyszerűen csak nem tudtak elmenni az eseményre. „Az osztályfőnökünk is nagyon küzd. Az állásával szórakozik” – tették hozzá a diákok.

Mint elmondták, a KIMI rengeteg hasznos lehetőséget nyújtott nekik, tréningeket, délutáni foglalkozásokat, a felsőbb évesek támogatást is kaptak, hogy eljuthassanak különböző fesztiválokra. Amikor a kilencedikesek Budapesten voltak osztálykiránduláson, a fővárosi intézmény szállást biztosított a HMG-sek számára, és ezzel az alkalommal a művészeti iskola végzőseinek előadását is megnézték.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

„Ha ott ilyen menő oktatást kapnak, akkor mi is kapnánk ugyanazt a menő oktatást, amit ők” – vélekedtek. Egyáltalán nem támogatják, hogy egy „semmilyen drámais múlttal nem rendelkező zeneiskolával” legyen együttműködésük a KIMI helyett.

Az eseményen a korábban jobbikos, majd DK-s, jelenleg független országgyűlési képviselő Varga Ferenc is felszólalt: a politikus azt tapasztalta, hogy bárhol járnak a szentesiek az országban, az alföldi kisvárosról az embereknek egyből a gimnázium és annak drámatagozata jut az eszébe, ez is jelzi az ügy fontosságát.

„A tankerület és az igazgatónő azt hiszi, hogy mindent megtehetnek, és az olyan fontos értékeinket, mint a szentesi drámatagozat, gyakorlatilag lábbal tiporhatják”

– fogalmazott a politikus. „Mióta a város vezetésével közösen elkezdtünk beszélni erről az ügyről, hogy legalább tudjanak róla az emberek, azóta gyakorlatilag mindenek vagyunk, csak jó emberek nem” – mondta. Állítása szerint a kiállás ellenzői azzal is megvádolták őket, hogy pénzt kapnak a tüntetésért.

„Maga ez a döntés, ahogy megszületett, szakmai indoklás nélkül, az érintettek tájékoztatása nélkül, tehát maga a rendszer, ahogy döntések születhetnek, baromira nem okés” – ezt már Tóth Rebeka, az aHang Csongrád-Csanád vármegyei koordinátora mondta a Szegedernek. Szerinte a történtekben mind az igazgatónak, mind a tankerületnek van felelőssége. Említette, hogy Farkas Sándor szentesi fideszes parlamenti államtitkár sajtóközleményében felvetette: miért támadják az iskolaigazgatót, ha a tankerület hozta a döntést? „Hát, mi mind a kettőnek címezzük” – mondta Tóth Rebeka.

A tüntetéssel és a petícióval – amelyet eddig 2400-an írtak alá – kiállnak a kultúra leépítése ellen is, amely szerinte már-már rendszerszintű, elég csak az SZFE-re gondolni, vagy arra, hogy nem kapnak elegendő támogatást a színitársulatok. Jelen esetben felmerül szerinte az is, hogy személyes vagy politikai oka van az átszervezésnek, „úgyhogy ezt jó lenne tisztába tenni”.

A KIMI-vel való szerződésbontás nem az egyetlen ügy, amivel a HMG idén bekerült a sajtóba. Mint májusban a Szegeder is beszámolt róla, az egyik tanár, Matos Ibolya 25 éven keresztül dolgozott a szentesi gimnáziumban, ahonnan tavaly októberben a státusztörvény miatt távozott. Három év két hónapon keresztül volt az egyik mostani végzős csoport osztályfőnöke, ám nem kapott meghívót sem a szalagavatóra, sem a ballagásra.

Mindemellett Sipos Kitti Lídia intézményvezető fideszes színekben indult a júniusi önkormányzati választáson Szentesen, ami egyébként nem ütközik törvénybe. Matos Ibolya szerint egy évig jó viszonyban is voltak, ám ez távozásával megromlott.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy Magyarország minden tájára eljussanak a legfontosabb és legérdekesebb szegedi történések. Ez a cikk ezen együttműködés keretében a Telexen is olvasható.