Csendes kiállás lesz kedden a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatáért

Veszélybe került az országos hírű szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozata, ugyanis az intézmény igazgatója nemrég egyoldalúan felbontotta a több mint 25 éves együttműködést a budapesti társintézménnyel, írtuk meg korábban a Szegederen is.

A budapesti Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnázium eddig közös programokkal, tréningek tartásával, tanári továbbképzésekkel, ingyenes szállás biztosításával segítette a szentesi intézményt. A helyét egy szentesi zeneiskola venné át – így az ezt ellenzők szerint kétséges, hogy a drámatagozat megőrizné-e a színvonalát.

A szentesi Horváth Mihály Gimnáziumba járt sok más kiváló alkotó és közéleti személyiség mellett Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színész, rendező; Dombóvári Vanda televíziós műsorvezető; Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész és Zsédenyi Adrienn énekes. Számos volt iskolatársukkal nyílt levelet írtak, amelyben arra kérik a döntéshozókat, hogy vizsgálják felül a drámatagozatot ellehetetlenítő döntést, és segítsék elő a nagy múltú pedagógiai program folytatását. 

Az ügyben az aHang helyi aktivistacsoportja, a Csongrád-Csanád megyei aPont petíciót indított a szabad.ahang.hu oldalon, amelyet már több mint kétezren írtak alá. „Azért tartottuk fontosnak, hogy mi is kiálljunk, mert egyrészt a szentesi gimi drámatagozatára az ország minden pontjáról érkeztek már diákok, és őket hagyják cserben a tervezett változással. Másrészt az ügy arra a problémára is rávilágít, hogy nem vonják be a szülőket, a gyerekeket és a dolgozókat a döntésekbe, és a szakmai eredményeket sem veszik figyelembe” – mondta a közleményben Tóth Rebeka, az aHang Csongrád-Csanád megyei koordinátora. 

A Horváth Mihály Gimnáziumért június 25-én, kedden 18 órától „csendes kiállás” lesz az intézmény előtt, a részvételre az aHang is mozgósította a követőit. Az eseményt a város vezetése és Varga Ferenc országgyűlési képviselő szervezi, írják.