Alföldi Róbert, Nyáry Krisztián és Szőke András is kiáll a szentesi drámatagozat ügyében

„Az egész országban elismert képzési modell évtizedek alatt alakult ki, és hozott megbecsülést a tagozatnak, az iskolának, valamint Szentes városának. Egy át nem gondolt, radikális változtatással ezt az örökséget nagyon gyorsan le lehet rombolni” – áll abban a nyílt levélben, amit számos ismert kulturális szereplő írt alá a szentesi Horváth Mihály Gimnázium (HMG) irodalmi-drámai tagozatának megmentése érdekében – vette észre a 444.hu.

A Nyáry Krisztián író oldalán szombaton megjelent nyílt levelet többek között Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színész, rendező, Gáspár Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Gáspár Tibor Jászai Mari-díjas színész, rendező és Szőke András Balázs Béla-díjas filmrendező is aláírta.

Az ügy május közepén kezdődött, amikor az iskola drámatagozatos diákjainak szülei értesítést kaptak, hogy az iskola vezetése megszakítja a kapcsolatot a több mint 25 éve együttműködő budapesti Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal (KIMI). Jakubeczné Illich Alíz, a KIMI igazgatója, a szülőket tájékoztatta a döntésről, mely szerint a HMG vezetése nem egyeztetett velük.

Az iskolában végzett hírességek és megannyi volt diák szerint „a HMG irodalmi-drámai tagozata és a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium együttműködése évtizedek óta a képzés sikerének biztosítéka. A magas presztízsű művészeti szakképző intézmény lecserélése egy teljesen más szakmai felkészültséggel és gyakorlati tapasztalattal rendelkező zeneiskolára az országszerte ismert pedagógiai műhely végét jelentené.”

A levél szerint a döntés következményeként „a KIMI már nem tudja támogatni a HMG drámatagozatát közös programokkal, tréningek tartásával, tanári továbbképzésekkel, ingyenes szállás biztosításával. Megszakadni látszik tehát a nagy hagyományokkal bíró közös munka”. A HMG szeptembertől a zenei profilú, de az utóbbi időben alapfokú művészeti iskolává vált Lajtha László Iskolával működik együtt.

A szülők felháborodásukat kifejezve értekezletet kértek az intézményt vezető Sipos Kitti Lídia igazgatótól. Sipos, aki fideszes jelöltként indult az önkormányzati választásokon is, a tájékoztatás hiányát számon kérő szülőknek így reagált: „teljesen mindegy, hogyan gondolják önök, mert most már így lesz”.