Mérce: Ellehetetlenítené a gimnázium drámatagozatát Szentesen a fideszes igazgató

Korábban megírtuk, Ballagásra sem kapott meghívót a szentesi drámatanár, aki a státusztörvény miatt távozott. Most újabb botránnyal szerepel a hírekben a szentesi Horváth Mihály Gimnázium (HMG) drámaoktatása azzal, hogy a 25 éve velük együttműködő, fővárosi művészeti iskolával a gimnázium igazgatója felmondta a kapcsolatot. Május 14-én kapták kézhez a drámatagozatos diákok szülei az erről szóló levelet, írja a Mérce.

Többek között az is kiderült a levélből, hogy Sipos Kitti Lídia, a HMG igazgatója a budapesti Keleti István Alapofokú Művészeti Iskola és Szakgimnázium (KIMI) helyett egy ugyancsak szentesi zeneiskolával, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolával létesítene inkább együttműködést. A Keleti István iskola igazgatója szavaival élve a lépést Sipos „minden egyeztetés nélkül és váratlanul” tette meg, ami Illich Alízt „letaglózta”.

Március elején derült ki, Sipos Szentesen a Fidesz színeiben elindult egy önkormányzati képviselői helyért is.

Az ügyből botrányos szülői értekezlet lett május végén, ahol az aggódók válaszokat nem kaptak. Volt olyan szülő is, aki az ügyben a tankerülethez fordult. Az igazgató Sipos Kitti világos és részletes magyarázatot a történtekre eddig nem adott, ám a szülői értekezleten ellentmondás nem tűrően úgy fogalmazott: „Teljesen mindegy, hogyan gondolják önök, mert most már így lesz.”

Sipos először arról beszélt, „félreértés van”, a drámatagozat csupán egy tagozat, ő pedig „a gimnáziumi képzésért” felelős. „Tisztában vannak egyáltalán, mi az a művészeti képzés, és mi az a gimnáziumi képzés?” Később azzal indokolta a budapesti drámaiskoláról a zeneiskolára való váltást, hogy a zeneiskola szentesi, ezért „a teljes képzés a városban marad”, ez pedig jobb. Az igazgató azt is elejtette, hogy az erről szóló döntéselőkészítés véget ért, a döntő dokumentum pedig már Pintér Sándor asztalán hever.

Május 31-én két szülő a Hódmezővásárhelyi Tankerülethez fordult levélben, amelyben többek között feltették azt a kérdést: „Nem tekinthető-e a tanulói jogok csorbulásának, ha az intézmény egyeztetés és tájékoztatás, az érintettek megkérdezése nélkül egyik pillanatról megszakítja azt a jól működő, nagy múltra visszatekintő együttműködést, mely a diákok számára a tagozat vonzerejét jelentette?” A levélben megfogalmazott aggodalmak közé tartozik az új művészeti iskola drámaoktatásának alacsony, kezdetleges színvonala is.

Forrás: Google Maps

Az ügy Szentesen nagy port kavart, június 6-án Pásztor Antal szentesi önkormányzati képviselő, akinek körzetében Sipos Kitti fideszes önkormányzati képviselőjelölt az ellenfele,külön Facebook-bejegyzést tett közzé az ügyről. A bejegyzésre Sipos is válaszolt saját Facebook-oldalán, igaz, nem a feltett kérdésekre. A botrányról szóló Mérce-cikket aztán Nyáry Krisztián irodalomtörténész, a Líra kreatív igazgatója is megosztotta közösségi oldalán, mint egykori diák.

Az 1859-ben létrejött Horváth Mihály Gimnázium 46 éve működő drámatagozata jelentős múltra tekint vissza, és országos jelentőségű. A múltban olyan színművészek, előadőművészek képezhették itt magukat, mint például Alföldi Róbert, Szőke András, Badár Sándor, Gáspár Sándor, avagy a tragikusan fiatalon elhunyt Ternyák Zoltán. De ide járt többek között Cserna-Szabó András író, Miczura Mónika énekesnő.

A KIMI és a szentesi HMG drámás képzése közötti legerősebb kapcsolatnak Keserű Imre számít egyébként, aki az 1980-as évektől egészen 2008-ig volt a drámatagozat szervezője és felügyelője. 2006 után, amikor Csongrád megye közgyűlését Fidesz többség vette át, helyzete a város fontos gimnáziumában ellehetetlenült. 2008-ban pedig ügye országos sajtófigyelmet is kiváltott, amikor támogatói azt állították, a megyei fideszes közgyűlési többség az iskola vezetésével összejátszva „eltávolította”.