Hétvégi kirándulás vagy hosszabb nyaralás, Arad mindenképpen jó választás lehet

Ahogy sok helyen, Aradon található több apartman is, amelyeket hosszabb tartózkodásra is bérelhetünk. Ezek is jól felszereltek, és gyakran saját konyhával rendelkeznek, ami ideális lehet azok számára, akik saját maguk szeretnének főzni. Az apartmanok általában központi elhelyezkedésűek, így könnyen elérhetők a város főbb nevezetességei és szolgáltatásai.

Fogyatkozó magyarság, színes kulturális élet

Ha nem lenne elég a számos gyönyörű épület, zegzugos kis utca, vagy a Maros festői partja, Arad kulturális élete is rendkívül gazdag és sokszínű. A városban számos múzeum, galéria és kulturális intézmény található, amelyek változatos programokat és kiállításokat kínálnak. Az Aradi Múzeum például a város történelmét és kulturális örökségét mutatja be, és különleges kiállításokat is szervez. A múzeumban megtekinthetők a város múltját bemutató tárgyak és dokumentumok, valamint időszakos kiállítások is helyet kapnak.

Található itt több művészeti galéria is, amelyek kortárs és hagyományos művészeti alkotásokat mutatnak be, ezek rendszeresen szerveznek kiállításokat és művészeti eseményeket, amelyek lehetőséget nyújtanak a helyi és nemzetközi művészek bemutatkozására. A galériákban megtekinthetők festmények, szobrok, fotók és más művészeti alkotások, amelyek inspiráló élményt nyújtanak a látogatók számára.

Aradon számos zenei és színházi előadás is várja az érdeklődőket. Az Aradi Filharmónia rendszeresen szervez koncerteket, ahol a klasszikus zene rajongói kiváló előadásokat hallgathatnak meg, az Aradi Kamaraszínház pedig változatos előadásokat kínál, amelyek között megtalálhatók a klasszikus és kortárs darabok egyaránt.

A városban rendszeresen szerveznek különböző kulturális fesztiválokat és rendezvényeket is. A Nemzetközi Új Színházi Fesztivál például évente vonzza a színházkedvelőket, és számos hazai és külföldi előadást mutat be.

Arad népessége sokszínű, de a legutóbbi népszámlálási adatok szerint a magyar lakosság aránya márcsak mintegy 7%. Bár mi Arad utcáit járva nem hallottunk magyar szót, a források szerint a helyi magyar közösség aktívan részt vesz a város kulturális és társadalmi életében, és számos magyar nyelvű intézmény és egyesület működik itt. Magyar nyelvű újságja is van, mely az Aradi Hírek névre hallgat.

Mindenképpen villamosozzunk át a pusztán

A városban több park és zöldövezet is található, ahol kellemes sétákat tehetünk. Az Európa park például különösen népszerű a helyiek körében, ahol piknikezhetünk, sportolhatunk vagy egyszerűen csak élvezhetjük a természet közelségét. A parkban játszóterek, sportpályák és sétányok várják a látogatókat, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget.

Ahogy a Maros folyó partján található sétányok és kerékpárutak is kiváló lehetőséget biztosítanak a sportolásra és a szabadidős tevékenységekre, a folyóparton található kávézók és éttermek is tökéletes helyszínt kínálnak egy kellemes délutáni pihenéshez vagy egy romantikus vacsorához.

Ezek dacára aradi ott-tartózkodásunk egyik legnagyobb élményét mégis a helyi közlekedés egy bizonyos aspektusa adta. Már az is rendkívül hangulatos, hogy a város ódon villamosai szétgraffitizve döcögnek végig a történelmi utcákon, de ami ennél is menőbb, hogy az egyik vonal a városon túlra is kifut. A régi német járgányok az agglomerációhoz tartozó négy falun keresztül vonszolják magukat végig, sokszor csak úgy a semmin át, ami mind kívülről nézve, mint belülről átélve is rendkívüli élmény lehet, nekünk csak az előbbihez volt sajnos szerencsénk.

Fent az aradi evangélikus templom, azaz a Vörös templom, lent a Mihai Eminescu park

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fent az arad–gyoroki pusztavillamos, lent a gyoroki szabastrand

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A város szűk, történelmi utcáin sétálva furcsa érzés járja át az embert. A fölénk magasodó házak sokszor a pesti utcát idéző sötétbarna falait mintha maguk a letűnt korok színezték volna, hogy ezzel is visszatartsák azokat a régmúlt időkben. Arad központjába kiperegve viszont már más kép fogad, a neoklasszicista és szecessziós mellett barokk és eklektikus stílusú épületek is fellelhetők. A Városháza, melyet Lechner Ödön és Pekár Ferenc tervezett, impozáns épület, amely a város egyik jelképe.

Az innen nem messze található Kultúrpalota a színház és filharmónia otthona, szintén kiemelkedő építészeti alkotás. Az épület a 20. század elején épült, és azóta is a város kulturális életének központja. A Kultúrpalotában számos koncertet, színházi előadást és kiállítást rendeznek, így mindenképpen érdemes ellátogatni ide.

Arad egyik leglátványosabb épülete a vár, amely a Maros partján található. Története a középkorba nyúlik vissza, a török hódoltság idején fontos védelmi szerepet töltött be. Az 1848–1849-es forradalom során a magyar szabadságharcosok utolsó fellegvára volt, mielőtt az osztrák csapatok vereséget mértek a városra.

A belváros is tele van szebbnél szebb épületekkel. A Román Nemzeti Bank aradi fiókjának épülete például az eklektika egyik gyöngyszeme, amelyet érdemes megtekinteni. A városban található számos templom és kolostor is, amelyek a város vallási és kulturális életének fontos részei, talán ez is ihlethette a város szülöttét, Tóth Árpádot Aradról szóló versében arra a sorra, hogy „kis szobái mind-mind templomok”.

De számos már híres embert is köt ide a múlt, Tóth mellett itt született Stefan Hell kémiai Nobel-díjas német fizikus, vagy Jávor Pál, minden idők talán egyik legismertebb és legkedveltebb magyar színésze.

Együnk egy kis miccset

Érdekes felfedezés, hogy a kulturális hagyaték és a vendéglátás milyen szinten képes együttműködni Aradon. Ennek az egyik legszebb példája a főúton elhelyezkedő Aradi evangélikus templom, azaz a Vörös templom és a mellette található Cafein nevű hely, melynek terasza egészen a templom faláig nyúl a kirakott asztalokkal és székekkel. Egy jegeskávéra mindenképp kiváló ez a hely a nyári forróságban, de a mellette lévő Apetiti Bistro nemcsak innivalóval, étellel is szolgál.

Arad gasztronómiai kínálata gazdag és változatos. A helyi éttermekben kóstolhatunk hagyományos román és magyar ételeket egyaránt. Az Apetitben főleg menüzni lehet, itt olyan 2500 forinttól 3500 forintig megfelelő román lejt kóstál egy leves és egy második fogás, mondjuk tészta egyben.

Az Euphoria Biergarten már egy fokkal komolyabb hely a városközpontban, amit az is mutat, hogy a hamburgereinek az árai valahol 4 ezer forintnál kezdődnek, de persze itt is választhatunk a különböző húsok, halak mindenféle változatából, ha a pénztárcánk engedi. Ha pizzáznák, akkor sem kell elhagynunk a festői környezetet, a La Pergola étterem az olasz konyha remekeit vonultatja fel.

A helyi piacon emellett friss zöldségeket, gyümölcsöket és kézműves termékeket is vásárolhatunk, amelyekből magunk is főzhetünk valamit. Ha lehetőségünk van, érdemes megkóstolni a sarmale nevű ételt, melyet igazából töltött káposztának lehet lefordítani, vagy a miccset, ami apró, grillezett kolbászokat takar darált hús, fokhagyma és különféle fűszerek keverékéből. A piacokon egyébként gyakran találkozhatunk helyi termelőkkel és kézművesekkel, akik szívesen mesélnek termékeikről és a hagyományos készítési módszerekről.

Lakjunk a város egyik legmagasabb pontján

Ha a szálláshelyeket nézzük, ez a hely sem mutat mást, mint az eddigi városok. A központban található szállodák kényelmes és jól felszerelt szobákat kínálnak, például a Continental Forum Arad, amely luxus szolgáltatásokkal várja vendégeit. Az elegáns szálloda modern felszereltséggel és kiváló étteremmel rendelkezik, ahol a helyi és nemzetközi konyha remekeit kóstolhatjuk meg, és mivel az épület az egyik legmagasabb pontja a városnak, a kilátás is teljességgel megnyerő. Egy éjszaka két főnek nagyjából olyan 26 ezer forintba kerül.

Ha inkább egy kisebb, családias szállodát keresünk, a Hotel Gio tökéletes választás lehet. A szálloda barátságos személyzettel és kényelmes szobákkal vár, a Maros partjához közel helyezkedik el, így a szép és igényes környezet mellett könnyen elérhetőek innen a város főbb nevezetességei és látnivalói. Itt egy éjszaka két személy számára valahol 17 ezer forint környékén van, és úgy is kérhető szoba, hogy az ablaka a zöld kerte nézzen.

Azok számára, akik költséghatékonyabb megoldásokat keresnek, több panzió és vendégház is rendelkezésre áll. A Pensiunea Select például kényelmes szobákat és barátságos kiszolgálást kínál, míg a Pensiunea Belanco csendes és nyugodt környezetben várja a látogatókat. A vendégházak gyakran családias hangulatot árasztanak, és a vendégek számára személyre szabott szolgáltatásokat nyújtanak, viszont ezek jóval kintebb esnek a városközponttól.

A végállomása a Zarándi-hegységhez közel lévő Gyorok, itt fordul meg a szerelvény és folytatja lassú útját vissza a városba. Gyorokon egyébként egy hangulatos, meglepően tiszta vizű szabadstrand is található, melyről nemrégiben külön cikk is született a Szegederre. A strand az olcsó árak, a homokos part és a smaragdzöld víz miatt mindenképpen megéri a túrát. A település már mindent összevetve nagyjából 120 kilométerre található Szegedtől, a vízben ácsorogva mégis azt érzi az ember, hogy minden kilométert megéri legyűrni idáig, és többfelől hallottuk ékes anyanyelvünk ismerős szavait is.

Legyen szó egy kellemes hétvégi kirándulásról vagy egy hosszabb nyaralásról, Arad mindenképpen jó választás. Zegzugos utcáin a falakról pereg le a történelem, míg kellemes parkjai, a Maros partja mind élettől zsizsegnek. Ha nem elég a város, a gyoroki strandon túl is akadnak látnivalók, például az Aradtól nagyjából 25 kilométerre lévő Világosi vár öreg romjai, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az Alföldre és a környező hegyekre egyaránt. Igen, hegyekre, mert Arad vidékén ilyenek is vannak, ha nem is éppen a legnagyobbak.

Arad belvárosa

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

„Arad, örök magyar gyász szép arája,
Feléd suhan ma sóhajunk, feléd,
ki élsz sötéten és némán az árva
Maros mentén, mely zúg ma gyász-zenét”

– írja Juhász Gyula Arad című versében, melyben azon tizenhármakról emlékszik meg, akik az 1848–49-es szabadságharc végeztével haltak a településen mártírhalált. Ha Aradról van szó, természetes, hogy mindenkinek a forradalom ugrik be először. A város neve az elmúlt majd’ kétszáz évben összeforrt a hősök emlékével, ám ahogy a szabadságharc előtt, úgy a vérbefojtása után is számos aspektusból érdekes a település.

A 145 ezer lelket számláló Arad Románia nyugati részén helyezkedik el, közel a magyar határhoz, ami megkönnyíti a közlekedést mind a magyarországi, mind az európai turisták számára. Megközelíthető vonattal és repülővel is, mivel a városnak jól kiépített közlekedési hálózata van, a közeli Temesvár nemzetközi repülőtere pedig mindössze egy órányi autóútra található.

Hatrészes cikksorozatunkban most olyan, a határ túlsó oldalán lévő városokba látogattunk el, ahová akár egynapos kirándulásokat is megéri szervezni. A kiválasztott városok nincsenek messzebb Szegedtől mint 120 kilométer. A sorozatban eddig bemutatott városok:

Az autós közlekedés szempontjából is jól fekszik Arad, hiszen az E68-as főút és az A1-es autópálya is áthalad a városon. Szegedről indulva a nagyjából 93 kilométerre lévő település felé, talán Nagylaknál éri meg leginkább átlépni a határt, aztán az autópálya gyors és kényelmes összeköttetést biztosít. A vonatközlekedés szintén jól kiépített, a város vasútállomása közvetlen kapcsolatban áll Bukaresttel, Budapesttel és más fontos európai városokkal is – mondjuk Szegeddel éppen nem.

Kis szobái mind-mind templomok

Arad már a magyar történelem kezdete óta fontos katonai és kereskedelmi központként szolgált, mivel a Maros folyó természetes határvonalat képzett és stratégiai jelentőséggel bírt. Várát 1132-ben említik először, a középkorban a magyar királyság részévé vált, és a város jelentősége tovább nőtt. A középkori Arad fontos kereskedelmi csomópont volt, ahol a különböző kultúrák és népek találkoztak.

A török hódoltság idején többször is gazdát cserélt, de mindig megőrizte jelentőségét, a város fontos erődítményként szolgált, és számos csata helyszíne volt. Az osztrák–magyar monarchia idején Arad a magyarországi Bánság egyik legfontosabb városává fejlődött, és a magyar nemzeti ébredés egyik központjává vált. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc során a város fontos helyszíne volt az eseményeknek, és itt végezték ki a már említett 13 mártírt, akik a magyar szabadságharc hősei lettek. Az aradi vértanúk emlékezete ma is élénken él a városban, és az eseményekre több emlékmű és múzeum is emlékeztet.

A 20. században Arad Románia részévé vált. A második világháború és a kommunista időszak során is megőrizte jelentőségét, és a rendszerváltás után is fontos gazdasági és kulturális központ maradt. Ez az öröksége ma is fontos szerepet játszik a helyiek életében, Arad büszkén őrzi gazdag múltját.

Fent a bíróság épülete, lent egy aradi belvárosi utca a Kultúrpalota oldalából nézve

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder