Megtalálhattuk a legjobb környékbeli szabadstrandot

Gigantikus aszfaltozott parkoló vár, ahogy lekanyarodunk a bekötőútról a gyoroki szabadstrandra, ahol a kocsiból kiszállva és azt szaunasorsra hátrahagyva másfél percen belül már a vízben állunk. Körülnézve hamar magyar szóba ütközünk egy fiatal társaság részéről, pedig 120 kilométerre vagyunk Szegedtől, túl Arad városán is, a gyoroki szabadstrand – a térségben megszokotthoz képest – tiszta vizében.

A homok, úgy ahogy máshol, itt is elviselhetetlenül forró mezítláb, de mindenért kárpótol a tényleg meglepően szennyezetlen víz. Mi pénteken dél körül jártunk a helyszínen, ekkor kényelmesen el lehetett férni, ugyanakkor a vendéglátóhelyek egy része be volt zárva.

Ha mégis nyitva vannak, az áraikkal nem lesz nehéz megbarátkozunk: a kötelező strandkajának számító sajtos-tejfölös lángost egészen elképesztő 790 forintos (10 lej) áron kaphatjuk meg, de van hot-dog is 950 forintnyi, azaz 12 lejért. A kétszemélyes vegyes grilltál 8300 forint (105 lej), aki pedig édességre vágyik, érdemes lehet ujjat húzni egy adag papanașival, ami egy hagyományos román fánkétel. Nem kevesebb mint 250 grammot kapunk belőle 1970 forintért (25 lej), ami akkora adag, hogy a felpuffadt hasunk már a vámosoknak is szemet szúrhat hazafelé. Egy kávé 390 forintért (5 lej) fogyasztható el.

Ha pedig már útnak indultunk Gyorokra, van itt még más is, amit érdemes lehet megnézni – főleg kellemesebb időben. Egyrészt itt kezdődik a Zarándi-hegység, ami Szegedről a leggyorsabban megközelíthető, értelmezhető domborzati jelenség, másrészt pedig itt van a végállomása az Aradról közlekedő gyoroki villamosvonalnak, ami az ősrégi német villamosival egy elképesztően hangulatos utazást nyújt a pusztában a hegyvidék felé.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

És ha már villamosok: sajnos közösségi közlekedéssel nem egyszerű eljutni a strandra, de talán jobb megfogalmazás a közel lehetetlen. Vonattal bár el lehet jutni Aradon át egészen Gyorokig, nem kis kerülővel, Békéscsabán keresztül tudjuk csak megtenni ezt – az út legkevesebb 5 és fél óra. Autóval ehelyett – határon várakozás függvényében – 1 óra 15 perc és 1 óra 45 perc között alakul az út. Érdemes előre tájékozódni a határokról.