Brutális városnézés a vajdasági Nagybecskereken

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fent a városháza előtt elterülő Szabadság tér, lent egy külvárosi brutalista lakóépület

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Akárcsak a folyópart, ami szebb jelenre hivatott. A kanyargós lépcsőkön lesétálva könnyen támadhat az emberben olyan gondolat, hogy a tudatos várostervezési elképzeléseknek itt szabott gátat a lendület hiánya, ugyanis a város központi részeként is hasznosítható terület mondhatni parlagon hever. A folyón átívelő híd alatti rész hajléktalanok szállása, nagy mennyiségben áll a szemét, a mellette fekvő épületek rongyosan és elfeledetten pislognak a sétányra betört ablakaik mögül. Sokan járnak ide végezni a dolgukat.

A hely, amit megtaláltunk, de mégsem

Persze mikor jusson az ember eszébe felfedezni a világot, ha nem július végének legforróbb napjain? A nagy meleg elől a sétálóutcán lévő Ultra Caffe nevű helyre menekültünk, ahol egy kávé fölött rendeztük sorainkat. A cukrászdaként is üzemelő helyen szinte mindent lehet kapni, a pizzák valahol 3 ezer forint környékén kezdődnek, de vannak levesek is 1500, és többféle főétel 4 ezer forint környékén.

Nagybecskerek gasztronómiai kínálata egyébként eléggé gazdag az első elképzelthez képest. A város éttermei és kávézói a vajdasági konyha legjobb ételeit kínálják, amelyek között megtalálhatók a hagyományos szerb és magyar ételek is. Aki tradicionális kajákra vágyik, annak a Banatska kuća nevű hely lehet a legjobb választás, ahol autentikus bánáti kosztot kóstolhatnak az utazók.

Ezzel a hellyel ellentétben a város egyik csendes kis macskaköves utcájában lévő Kafemat már modern belsővel várja a látogatókat. Itt is adnak reggelit, az előételek valahol 3 ezer forint környékén kezdődnek, de van pizza, wokban készült ételek és tenger gyümölcsei is, a tonhalfilé 6 ezertől, a lazacfilé 6500-tól kezdődik.

A Nagybecskereken töltött idő során az egyik legnagyobb fejtörést az Old Zrenjanin Brewery, vagyis a régi sörgyár épületében kialakított étterem okozta. Ide szerettünk volna a leginkább ellátogatni, a bejáratát mégsem találtuk. Az interneten fellelhető adatok szerint a vendéglátóhely üzemel, és a Béga partja felől meg is közelíthető az étteremként funkcionáló rész, mégsem találtunk olyan nyomot ott, ami életre utalt volna. A másik oldalról, az utcafrontról is próbálkoztunk, átverekedve magunkat a gyár koszos udvarán, de ott is csak leláncolt ajtót és betört ablakokat találtunk – így a várva várt nagy lakoma az egykori sörgyárban elmaradt.

Egyébként a város cukrászdái is külön említést érdemelnek. A központban számos cukrászda található, melyek teraszai kiváló helyszínek egy kellemes délutáni kávézásra vagy egy romantikus találkozóra is.

A piacok is bővelkednek friss és helyi termékekben. A nagybecskereki piac különlegessége a helyi kézműves termékek széles választéka, amelyek között találhatók házi készítésű lekvárok, mézek és fűszerek is. Itt kedden, csütörtökön és szombaton lehet közvetlenül a termelőktől vásárolni, a többi napon az otthoni gazdaságokból származó termékeket készítik elő a másnapi piacra az árusok.

Fenszi szálloda vagy csendes apartman?

Nagybecskerek számos szálláslehetőséget kínál az ide látogatók számára, legyen szó luxusszállodákról, panziókról vagy apartmanokról. A város szívében található Hotel Vojvodina a város egyik legismertebb szállodája, amely kényelmes szobákkal és modern szolgáltatásokkal várja vendégeit. A szálloda éttermében a vajdasági konyha legfinomabb ételeit kóstolhatják meg az utazók.

Különleges ajánlata a wellness-részleg, ahol a vendégek kipihenhetik az utazás fáradalmait. A szauna, a masszázs és a beltéri medence mind hozzájárulnak a teljes kikapcsolódáshoz. Az üzleti céllal utazók számára konferenciatermek és tárgyalóhelyiségek állnak rendelkezésre, amelyek modern technikai felszereltséggel vannak ellátva. A hely ingyenes és őrzött parkolóval rendelkezik, itt egy kétszemélyes szoba nyáron valahol 33 ezer forintnál kezdődik egy éjszakára.

Azok számára, akik csendesebb és nyugodtabb környezetben szeretnének megszállni, ajánlott a Kovač Residence a város déli részén, amely egy családias hangulatú panzió. Kényelmes szobákkal és barátságos személyzettel várja vendégeit, akik itt valódi vajdasági vendégszeretetben részesülhetnek. A hely különlegessége a kert, ahol a vendégek a friss levegőn pihenhetnek és élvezhetik a természet nyugalmát, de grillezésre is van lehetőség, és medence is van. A szálláshoz ingyenes privát parkoló tartozik, néhány szoba terasszal is rendelkezik. Étterme helyi és európai ételeket kínál, és áraiban hasonló az előzőhöz, 35 ezer forint környékén mozog itt egy éjszaka két főnek. Ez persze változhat aszerint is, hogy kertre néző szobát kér-e az ember, vagy nem.

A folyó adta lehetőségek is sokszínűek, partján lehetőség van horgászatra, csónakázásra és kajakozásra. Vannak olyan részei, amik este is szép látványt nyújtanak, például a városközpontból a bíróság és a református templom felé átvezető Kis-híd melletti rész, ahol vendéglátó egység is üzemel, érdemes arra, hogy egy langyos nyári estén egy fröccs társaságában időzzön itt az ember. Az említett vashíd egyébként a legöregebb vízi átkelője a városnak, 1904-ben építették.

Első ránézésre Nagybecskerek nem az a tipikus kirándulóhely. A lelakott Béga-part, hogy központjában kevés a zöldterület és több romos üzlethelyiség is van, hamar kizökkentheti az arra járó nézelődőt. Ez egy olyan város, ami nem adja könnyen magát, mind neki, mind a látogatónak erőfeszítéseket kell tennie ahhoz, hogy megszeresse. Ami azért nem lehetetlen feladat, hiszen gazdag történelmével, kulturális örökségével és sokszínű lakosságával azért tartogat meglepetéseket, ha mást nem is, a monumentális modern panelházait biztosan.

Ahogy a 13-as úton hajtottunk a szerbiai Vajdaság belsejében lévő Nagybecskerek felé, eddig ismeretlen tájak nőtték be a láthatárt. Jobb oldalon végtelenbe nyúló kukoricatáblák, baloldalt tarló, kukoricaföldek és gyümölcsösök váltogatták egymást. Szépen lassan aztán beúsztunk a célvonalon túlra, és turisztikai sorozatunk újabb állomása is felfedte önmagát.

Nagybecskerek, vagy szerbül Zrenjanin, a Vajdaság egyik legérdekesebb városa. A Bánság központi részén, a Béga folyó mentén helyezkedik el, s így nemcsak stratégiai jelentőséggel bír, hanem természetes szépségekkel is megáldott terület. A több mint 67 ezer lakosú város gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, amely évszázadokon át formálta arculatát és identitását.

Hatrészes cikksorozatunkban olyan, a határ túlsó oldalán lévő városokba látogattunk el, ahová akár egynapos kirándulásokat is megéri szervezni. A kiválasztott városok nincsenek messzebb Szegedtől mint 120 kilométer. Az anyagiakat is igyekeztünk figyelembe venni, számos olyan látnivalót is bemutatunk, ami vagy nem kerül pénzbe, vagy nem terheli meg jelentősen a pénztárcákat.

A sorozatban eddig bemutatott városok:

A város elhelyezkedése különösen kedvező, hiszen a Vajdaság egyik legfontosabb közlekedési csomópontja. Szegedtől 98 kilométerre található, Szerbián belül könnyen megközelíthető autóval, busszal vagy vonattal is. Belgrádtól mindössze 65 kilométerre van, de a szintén a Béga partján fekvő Temesvár is csupán csak 80 kilométerre fekszik, így a város ideális kiindulópont a Bánság és a Vajdaság felfedezéséhez.

A város fekvése a Béga folyó közelsége miatt különösen vonzó, a folyó nemcsak gyönyörű kilátást és kellemes sétalehetőségeket kínál, hanem a helyi ökoszisztéma fontos részét is képezi, bár a part egyes részein sétálgatva látszik, hogy turisztikailag lenne még mit kiaknázni.

A neobarokktól a posztmodernig

Nagybecskerek gazdag történelmi múlttal rendelkezik, amely több száz évre nyúlik vissza. Egy 1326-ban kiadott oklevélben már mint város szerepel, és a középkorban fontos kereskedelmi és katonai központ is volt. A török uralom alatt jelentős stratégiai fontosságú hely volt, amelyet többször is megostromoltak és elfoglaltak. A 18. században a város visszakerült a Habsburg Birodalomhoz, ami újabb fejlődési hullámot hozott.

A 19. és a 20. század fordulóján Nagybecskerek virágzó ipari központtá vált, amelynek emlékét ma is őrzik a város ipari épületei és gyárai. Fejlődését nagyban elősegítette a Béga folyón kialakított hajózható csatorna, amely lehetővé tette a termékek és nyersanyagok könnyű szállítását.

Ikonikus épületének, a barokk stílusú Városházának az építését 1816-ban kezdték meg, miután 1807-ben egy nagy tűzvészben a városnak szinte teljesen leégett a központja. Az évszázad vége felé aztán két új szárnyat is kapott, melyek Pártos Gyulának és annak a Lechner Ödönnek a munkáját dicsérik, akinek a szegedi Városházát vagy a Milkó-palotát is köszönhetjük. Az 1887-ben befejezett épület végül neobarokk elemekkel is bővült, a tetőzet Zsolnay cserepeket kapott.

A Szabadság téren, a Városháza szomszédságában álló katolikus templom, amelyet Szent János tiszteletére szenteltek, neoklasszicista stílusával szintén a város építészeti gyöngyszemei közé tartozik. Korábban itt egy 1768-ban épült barokk templom állt, melyet végül legyőztek az évszázadok, így került végül a helyére 1864–1868 között ez a remek, lenyűgöző belső díszítésével. A templom tornya messziről is jól látható, ez időközben a város egyik jelképe is lett öt harangjával.

A városhoz egyébként számos történelmi személy is kötődik, itt született Lázár Vilmos ezredes, az aradi tizenhármak egyike, de itt szerzett halálos sebet az 1848–49-es harcok során Szemere Pál honvéd őrnagy is, aki a településen nyugszik ismeretlen sírban. Emlékét egy emléktábla őrzi, ahogy a szintén aradi vértanú Kiss Ernőét is nem messze, akit a közeli Eleméren a katolikus templom családi kriptájában helyeztek nyugalomra, és van itt szobra Petőfi Sándornak is.

Rehabilitációra megérett városközpont

Nagybecskereken a régi és az új, a modern építészet is megfér egymás mellett. A Szabadság térről a város hosszú sétálóutcáján át a Béga túlsó oldalára sétálva már egyre inkább szétfoszlik a város századelő köntöse, a parton hatalmas üvegépület, a Shopping Family bevásárlóközpont mutatja, hogy a település nem állt ellen az eljövendő korok hívó szavának.

A folyó túlsó oldalán aztán lepukkant brutalista lakóházak magasodnak a nagy parkolók fölé olyan magabiztossággal, mintha születésük óta viselnék magukon az elmúlás penészfoltjait.

Nem az a szótári értelemben vett turisztikai látványosság, amit mutatnak, jelenlétük mégis lenyomatot képez a tudatban hosszú időre.

Fent a város jelképeként ismert vashíd, lent a Szabadság tértől induló korzó

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Talán a legjobb választás Nagybecskereken is, ha apartmanba megy az ember, ezek kedvelőinek is számos lehetőség áll rendelkezésre a városban. Az Apartment Lena például modern berendezéssel és minden szükséges kényelemmel felszerelt, így ideális választás lehet hosszabb tartózkodás esetén is. A város központjától északra helyezkedik el, ami lehetővé teszi, hogy a vendégek lefelé csorogva könnyen felfedezhessék a környező nevezetességeket és élvezhessék a helyi éttermek és kávézók kínálatát.

Egy csendes kis utcára néz, és belső udvarra nyíló terasszal és ingyenes privát parkolóval is rendelkezik. Egy szobás, így inkább pároknak ajánlott, nagyjából 15 ezer forintot kóstál egy éjszakára két főnek. Ezeken kívül számos kisebb panzió és vendégház is várja a látogatókat, amelyek családias hangulatukkal és kedvező áraikkal vonzzák a turistákat. A helyi szállásadók többsége szívesen segít a vendégeknek programok szervezésében és a város felfedezésében, ami még különlegesebbé teszi az itt tartózkodást.

Szerbia kulturális fővárosa

Nagybecskerek számos szórakozási lehetőséget kínál minden korosztály számára. A helyi magyar színtársulat, a Madách Amatőr Színház rendszeresen tart előadásokat a városban, a helyi színház, a Toša Jovanović Népszínház 1839-es megnyitásával az ország legrégebbi színházépülete. 2025-ben Nagybecskerek lesz Szerbia harmadik kulturális fővárosa és egyben az első vajdasági város, amely elnyerte ezt az elismerést, ennek kapcsán ez az épület is megújul majd több más helyi nevezetesség, közintézmény, gimnázium és templom mellett.

A színházhoz egyébként egy kedves kis történet is kötődik. A legenda szerint a születése egy beteljesületlen szerelem következménye volt egy gazdag nagybecskereki férfi és egy akkor ismert pesti színésznő között. A férfi, hogy közel hozza magához szerelmét, elhozta a városba és egy magtárát alakíttatta át neki színházzá.

Nagybecskerek lakossága sokszínű és multikulturális. A magyar közösség különösen jelentős a városban, a lakosság mintegy 14,5%-át teszik ki, de mellettük románok és horvátok is lakják a helyet. Ottjártunkkor egyébként nem hallottunk magyar szót, de ismeretes, hogy a magyar kultúra és hagyományok ápolása fontos szerepet játszik a város életében, amit számos magyar nyelvű iskola, kulturális egyesület és rendezvény is bizonyít.

A kulturális lehetőségek mellett a városban található számos park és zöldterület is remek kikapcsolódási lehetőséget kínál. Négy nagy, hosszan elnyúló tava egy egész városrészt ölel át, ezek partján adott a lehetőség kellemes sétákra, reggeli futásra vagy csak egyszerűen arra, hogy a természetben pihenjen az ember. A parkokban található játszóterek és sportpályák is lehetőséget adnak az aktív kikapcsolódásra, de a város számos sportlétesítménye, köztük uszodák, teniszpályák és futballpályák is.

Fent a városháza, lent posztmodern üzletközpont a Béga folyó partján

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder