A város a szomszédban, amibe képtelenség nem beleszeretni

Innen indul és fut dél felé egészen az Ortodox székesegyházig a Lloyd sor, más néven Piața Victoriei, vagy Győzelem tér, ami hosszú, parkosított kazettákkal bélelt sétányból áll. Itt van a névadó Lloyd-palota is, amely egy 1912-ben épült háromemeletes ház, földszintjén étteremmel, az emeleten pedig a politechnikai egyetem rektori hivatalával. A 60-as években kapott egy-két szocreál épületet is a tér, az itt áthaladó villamosvonalat pedig ekkoriban törölték el, de a végén álló ortodox székesegyház határozza meg leginkább a hangulatát. Ezt a 20. század elején emelték a moldvai ortodox kolostorok templomainak stílusában, és ez a város szerb közösségének vallási központja is.

Temesvár építészeti sokszínűségének elengedhetetlen darabjai a zsinagógák. A belvárosi, amely a 19. század közepén épült mór stílusban, az egyik legnagyobb zsinagóga az országban. Az épület az egykor virágzó zsidó közösség emléke, amely a város kulturális életében is jelentős szerepet játszott, de talán ennél is érdekesebb a gyárvárosi zsinagóga a maga leélt külsejével, melynek felújítását ötven év után tavaly jelentette be az önkormányzat.

A település modern építészete sem marad el a történelmi stílusoktól. Temesváron számos új épület is található, amelyek a város fejlődő gazdasági és kulturális életét tükrözik. Ilyen például a Iulius Mall bevásárlóközpont és üzleti negyed multifunkcionális tereivel, ahol üzletek, irodák és szórakoztató létesítmények kaptak helyet –  és már-már felhőkarcolókat idéző üveg toronyházak. Az épületkomplexum az idő során a város egyik legfontosabb gazdasági központjává vált, és meglepően jól illeszkedik az egyre növekvő Temesvár történelmi és kulturális arculatába.

A bevásárlóközpontban szinte minden van, ami szemnek és szájnak ingere. A 450 üzlethelyiséggel, 12 moziteremmel és 4 ezer parkolóval rendelkező hely egy igazi útvesztő. Hatalmas terei könnyen emlékeztethetik A Gyűrűk Urából ismert Mória bányáira a gyanútlan látogatót, és mivel elsőre nehéz átlátni a tervezők koncepcióját, könnyen el tud veszni benne az ember. Így jártunk mi is, hiába jegyeztük meg, hogy melyik színnel és betűvel jelzett szekcióban hagytuk az autót, azt csak hosszas keresgélés után, az ingyenes parkolási idő leteltét követően találtuk meg. Ilyen, ha két, egymással össze nem kötött parkolóházban is van narancssárga szekció.

Legyen lazac vagy svéd húsgolyó

Mint a nagyvárosoké általában, a temesvári gasztronómiai kínálat is rendkívül változatos, amely a soknemzetiségű múltból is táplálkozik.

Felesleges lenne felsorolni, hogy a helyi éttermek kínálatában mi minden ötvöződik, az ember szinte bármilyen kulináris kalandra benevezhet, biztos talál hozzá illő pályát és játékosokat.

Számos olasz, francia, ázsiai és közel-keleti étterem is működik itt, nyilván van Burger King és Mcdonald's, ami azért lehet érdekes, mert a gyorséttermek országonként változtatott speciális kínálatában olyan dolgokat is felfedezhetünk, amiket itthon még nem kóstoltunk, egy McPuişorra már mókás neve miatt is érdemes lehet benezvezni.

Ha egy kiadós fenszi vacsorára vágyik az ember, érdemes ellátogatni a Restaurant23 nevű helyre, mely a belvárosban lévő Atlas Hotel vendéglátóegysége, de nem csak a hotel vendégeinek. Sőt, egy átlagos júliusi csütörtök este még a hotel vendégeiből sem leledzettek ott sokan, az egész helyen csak mi vártuk a vacsoránkat. Az árak itt inkább azoknak szólnak, akik egy nyaraláskor mindent ki akarnak próbálni, amolyan „egyszer élünk” alapon, a steak és a lazac is olyan 6–7 ezer forint körül mozgott.

Temesvár központjában és a környező kis utcákban annyi étterem van, hogy nehéz kiválasztani egyet. A különböző ajánlások és szájhagyomány útján terjedő információk alapján ezek közül talán a Vinto névre hallgató étterem és borbár az egyik legnépszerűbb, és ez az árakon is megfigyelhető. A minőségi és márkás borok mellett a prémium alapanyagokból készült ételek között felfedezhetőek egyszerűbb darabok is, van itt hamburger 6 ezer forint körüli összegért, de bárány- és nyúlcomb is valahol 9 ezer forint körül.

Fent a Szabadság tér, lent egy gyárvárosi kortárs galéria

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fent a Győzelem tér, lent az ortodox székesegyház kupolája

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Kétségtelen, hogy az egyik legszebb, Szegedhez is közel fekvő határon túli nagyváros Temesvár. A romániai Bánság régió központja, a Béga folyó szeli ketté, a magyar és a szerb határhoz is közel van, több mint 250 ezret számláló lakosságával az ország harmadik legnépesebb települése. Az elmúlt években többször is meglátogattuk, ott voltunk például a temesvári Ikeának a megnyitóján, amivel a svéd üzletlánc közelebb is, de talán távolabb is került Szegedhez. Idén nyáron újra visszamentünk, hogy turisztikai szempontból is szemügyre vegyük a várost.

Hatrészes cikksorozatunkban olyan, a határ túlsó oldalán lévő városokba látogattunk el, ahová akár egynapos kirándulásokat is megéri szervezni. A kiválasztott városok nincsenek messzebb Szegedtől mint 120 kilométer. Az anyagiakat is igyekeztünk figyelembe venni, számos olyan látnivalót is bemutatunk, ami vagy nem kerül pénzbe, vagy nem terheli meg jelentősen a pénztárcákat.

A sorozatban eddig bemutatott városok:

Szegedtől Temesvár nagyjából 150 kilométerre van, és ha nem Kiszombornál lépi át az ember a határt, autópályán is mehet Aradon keresztül. Indulás előtt azért jobb lecsekkolni a határhelyzetet, lehet, hogy egy kisebb átkelőt választva több időt spórolhatunk a Romániába való átjutáson, mint amennyit az autópályán menve nyernénk. Az A1-esen túl egyébként több jelentős út is elfut Temesvár mellett, ami fontos vasúti csomópont is, az ország legsűrűbb megyei érdekű vasútvonal-hálózatával rendelkezik, a megye minden részéről vezetnek ide sínek.

De nem csak Románia többi városával van vasúti összeköttetése, közvetlen nemzetközi járatok is vannak Budapest, Bécs és München felé, és már tervben van a Szegeddel összekötő vasúti fejlesztés is. Emellett repülőtere is van, a Temesvár Traian Vuia nemzetközi repülőtér az ország második legforgalmasabb légikikötője.

Temesvárt stratégiai elhelyezkedése tette az elmúlt idők során is meghatározóvá. Több évszázados története alatt volt magyar, oszmán, osztrák kézben is, ezek mindegyike maradandó nyomot hagyott a város kultúráján és építészetén. A 14. században néhány évre I. Károly magyar király ide helyezte át székhelyét míg a főurakkal harcolt a hatalomért, így mondhatni, akkoriban ez volt az ország fővárosa.

A 16. században a törökök kezére került, majd a Habsburgok szabadították fel, uralmuk alatt modernizálódott. Később hol Magyarországhoz, hol a monarchiához tartozott, míg 1918-ban Romániához nem csatolták. A második világháborút követően a város történetének legnagyobb eseménye az 1989-es romániai forradalom volt, amely itt tört ki, és futott végül abba, hogy az ország diktátorát és teljhatalmú urát, Nicolae Ceaușescut és feleségét megfosztották hatalmuktól, és kivégezték. A Temesváron történteknek állít emléket Porcsin Zsolt és Sinka Zoltán korabeli beszámolója, ami decemberben a Szegederen újra megjelent.

Akár blaszfémiának is tűnhet, de még a temesvári Ikea ételkínálata is megérdemli, hogy ebben a szekcióban említsük. Ha más miatt nem is, a helyi gasztronómiai lehetőségek sokszínűségének reprezentálása szempontjából mindenképp, ugyanis a klasszikus svéd húsgolyó, burgonyapüré, zöldborsó és áfonyalekvár kombót Szegedről nézve itt kapni a legközelebb. Ezek ára egyébként minden üzletben nagyjából egységes, 2–3 ezer forintból már jól lehet lakni.

De a bor, az édességek vagy a kávék kedvelői számára is kiváló választékot kínál a város. A temesvári borbárokban a helyi és nemzetközi borok széles választékával találkozhatunk, amelyek között számos díjnyertes innivaló is megtalálható. A környező kis utcákban lépten nyomon fiatalos kis üzletek nyílnak az emberre, és a cukrászdák is csak a rendelésre várnak.

A szinte már majdnem okos hotel

Lehet, hogy keveset járom Európát, de a szálláshelyek tekintetében olyan megoldással mint Temesváron, még nem nagyon találkoztam. A Béga túloldalán lévő Urban Budget Hotelben szálltunk meg, ami már a képeken is egy eléggé fiatalos, modern szállásnak nézett ki. Kinézete, felszereltsége és stílusa után már csak hab volt a tortán, hogy ahelyett, hogy a személyzettel kellett volna egyeztetni a szállás elfoglalásával kapcsolatban, a bejelentkezés, a parkoló és a szobák kezelése is elintézhető volt pusztán a mobilunk segítségével. Nem volt szorongás a nyelvi akadályok vagy a fölösleges adminisztráció miatt, ilyen helyre nagyon szívesen megy az ember.

A 4 csillagos szálloda egyébként tényleg minden kényelmi szempontnak megfelel: ingyenes wifi, légkondicionált szobák íróasztallal, vízforralóval, széffel és síkképernyős tévével egy nyugodt utcában úgy, hogy mégis mindenhez közel van, nagyjából 25 ezer forintért két főnek egy éjszakára nem is annyira rossz választás. A dolgot még csinosítja, hogy az épület földszintjén található egy Profi Go üzlet, ami 0–24 órás nyitvatartást biztosít azok számára, akik nem vetik meg az éjszakai nassolást. Itt külön a román Rom csokimárka szendvicsjégkrémét kell ajánlanunk.

De ha valaki szállodákból is a klasszikusabb formákat szereti, annak sem kell elvesznie az okoshotelek és a hologramkomornyikok kínálta lehetőségek között, hiszen Temesvár szálláskínálata is változatos. A központban álló Hotel Timisoara szintén kényelmes szobákkal várja a vendégeket, miközben erkélyéről gyönyörű kilátás nyílik az Győzelem térre. Ez a hotel ideális választás azoknak, akik a város szívében szeretnének megszállni, közel a főbb látványosságokhoz és éttermekhez. Előcsarnokában egy jól felszerelt üzleti központ is található, nyilvános részeiben kortárs román művészeti gyűjtemény tekinthető meg. Az ára már borsosabb, 35 ezer forint környékén van szezonban 2 főnek egy éjszakára.

Akik inkább kisebb, intimebb szálláshelyeket keresnek, azoknak itt is az apartman lesz a jó választás. Az MDC Apartments például a város északi részén kínál belső udvarra néző szobákat parkolással, megközelítőleg 12 ezer forintos összegért.

De a hátizsákos turistákról sem feledkezett meg Temesvár, nekik kifejezetten a Hostel Cornel ajánlott, ami egy fiatalos, modern hely, ami közvetlenül a központban található. A ház belső udvara közösségi tér, míg az elfoglalható kis lakások a gangról nyílnak, teremtve meg ezzel egyfajta századelő polgári világ idilljének illúzióját. Szezonban itt kábé 15 ezer forintot kell fizetnie két emberfiának egy éjszakára.

Egyre több látogató választja egyébként a város környékén található vidéki szállásokat is, amelyek kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy a turisták a Bánság természeti szépségeit is felfedezzék. Az ilyen típusú szállások, mint például a Pensiunea Andra, autentikus élményt nyújtanak, és lehetőséget biztosítanak a helyi kultúra és hagyományok megismerésére is.

Megérett az idő a céltalan bolyongásra

Szállásunkról kilépve villamosmegállót kerestünk, hogy tömegközlekedéssel a város kevésbé frekventált részeit is megnézzük. A Mária királyné parkon átsétálva egészen az egykori Kossuth térig (ma Piața Traian) jutottunk, ahol egy szecessziós ház földszintjén éppen egy kiállítás megnyitója zajlott. A bőgatyás alter fiatalok nem zavartatták magukat, amikor csak úgy bementünk, úgy tűnt, a kultúra mindenki előtt nyitva áll. Temesváron több ilyen kis galéria található, amik remekül illeszkednek nem csak a város kulturális életébe, de a barna öreg utcák látképébe is.

Gyárvárosi életképek, fent az elhagyatott zsinagógával

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Az Ortodox székesegyháztól Mória bányáiig

A Szabadság tér a mai napig magán viseli a ‘89-es történések emlékét. A századelő házak homlokzatán még felfedezhető egy-egy golyó ütötte lyuk, de mai fejjel elképzelhetetlennek tűnik, hogy majd' 35 évvel ezelőtt nagy harcok és vér is folyt a júliusi melegtől tűzforró téren. A városban járva felfedezhetjük az osztrák barokk, a klasszicizmus, a szecesszió, valamint a neogótika stílusjegyeit is az épületeken, amelyek mindegyike hozzájárul a város egyedülálló arculatához.

A városmag egyik központi része a Losonczy tér, melyet főként a 18. században emelt barokk épületek vesznek körbe. Itt található a Szent György-székesegyház alacsony tornyaival, amelyet 1736 és 1774 között építettek, nyugatra tekintve pedig a szerb ortodox székesegyház látszik, mellette a temesvári szerb ortodox püspökség palotájával. A tér közepén a Szentháromság-szobor magasodik fölénk, melyet 1740-ben emeltek egy pestisjárvány után.

A szórakozási lehetőségek szempontjából is gazdag ez a hely. A városközpontban sétálva érdemes betérni az egykori Losonczi tér, vagy másik nevén Dóm tér (ma Piaţa Unirii) bármelyik kávézójába, ahol élvezhetjük a város nyüzsgő életét, miközben egy finom italt kortyolgatunk. A teraszok különösen népszerűek a melegebb hónapokban, amikor a helyiek és a turisták egyaránt szívesen töltik idejüket a szabadban.

A temesvári színházak és mozik is számos programot kínálnak. A Csiky Gergely Állami Magyar Színház rendszeresen tart előadásokat, beleértve a klasszikus és kortárs darabokat is. De talán elég lehet csak az is, ha este sétál egyet az ember a Béga partján, ahol a kiépített sétányon számos bár várja a látogatókat, de nappal is rengeteg programlehetőség van. A Béga – amin vízibusz is jár mint a helyi közösségi közlekedési hálózat része – meglepően egyenes szakaszon szeli át a várost. Ennek az az oka, hogy ez a szakasz alapból egy mesterséges csatorna, amelyet a 18. században hoztak létre az eredeti meder kacskaringós mivolta miatt.

Az éjszakai élet szerelmesei számára a város számos klubbal is büszkélkedhet, ahol a különböző zenei stílusok kedvelői is megtalálhatják a számításukat. A Fratelli Lounge & Club például egy elegáns hely, amely élő zenei koncerteket és DJ-ket is felvonultat, míg a város központjában lévő D’arc inkább a fiatalabb közönséget célozza meg modern elektronikus zenéjével.

Akár kommunista fogyasztók is lehetünk

Aki nyugodt kikapcsolódásra vágyik, az választhatja a temesvári botanikus kertet is, ami a Városi Kórház mögött húzódik nagyjából 9 hektáron. Ez Silvia Grumeza tervei alapján készült 1966-ban, és az ország különböző tájairól és magánkollekciókból hozott 1650 féle növénnyel ültették tele, de mára már csak valamivel több mint 200 faj él itt. Hasonló csodákkal vár a városmagtól délre lévő Rózsák parkja is, melynek virágait annó még Ferenc József is megcsodálta.

Temesvár északkeleti részén fekszik a Szabadtéri Falumúzeum, ahol a 19. századi parasztok házait tekintheti meg a nagyérdemű, bepillantást nyerve ezzel a régi korokba. Van itt szerb, román, sváb, ukrán, szlovák és magyar parasztház is, egy részük a berendezésekkel együtt belülről is szemügyre vehető, és akad olyan fatemplom is, amit belülről apró kendőkkel díszítettek. Ide egyébként nem könnyű tömegközlekedéssel kijutni, ha az 1-es villamost választja az ember, még hosszú séta vár rá a leszállás után a céljáig. De legalább beugorhat közben az Amazonia nevű aquaparkba is, hiszen a két helyszín nincsen messze egymástól. Az élményfürdő négy medencéjével, csúszdáival, egzotikus növényeivel eléggé megszolgálta a nevét, a jacuzzi, a wellness részleg, a finn szauna, a gőzfürdő, az infra és sószauna is a kínálat része.

Talán az egyik legérdekesebb pontja a városnak nem más, mint A Kommunista Fogyasztók Múzeuma. A Temesvár déli részén található hely igazából egy tipikus román lakást mutat be a kommunista időkből. Található itt nappali, gyerekszoba, konyha a kornak megfelelő mindenféle felszereléssel, melyek messzebb mutatnak alap funkciójuknál, rávilágítanak arra is, hogy a forradalmat megelőzően milyen szigorú szabályok szerint élt a romániai lakosság.

Temesvárnak számos rétege van, és az ezek alkotta miliőben bárki könnyen magára találhat. Legyen az gasztrokaland, múzeumlátogatás vagy fröccsözés a Béga partján, a kikapcsolódás garantált. Amihez talán menő szálloda vagy másfél kilós steak sem kell, elég csak az öreg város néma épületei közt áthajtani a kihalt éjszakai utcákon, miközben az autóban G-Eazy vagy az Ocean Wisdom Tom & Jerry-je szól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Nyolc óra polgárháborúban

Miután Ceaușescu elmenekült Bukarestből, a debreceni görög katolikus egyház lelkészi hivatalában konvojt szerveztek külföldi gyógyszercsomagok azonnali Temesvárra juttatására.