Másodikok lettek a szegedi egyetem mérnökhallgatói a robotika olimpián

Második lett a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mérnöki Kar csapata a FANUC 4. Ipari Robotika Olimpiáján, tájékoztatta szerkesztőségünket az intézmény. 

„Az előző évben először vettünk részt a FANUC Olimpián, megtanultuk, hogy a versenyre nem elég az, hogy jól tudunk robotot programozni” – nyilatkozta Sárközi Bence, a csapat egyik tagja. A robotika olimpián leginkább az olyan apróságokat díjazzák, amelyekre ipari környezetben is számítani lehet. Ilyen például a hibáról való visszajelzés leprogramozása, hogy a felhasználó tudja, mit kell csinálnia hiba esetén, valamint a biztonságos munkavégzés biztosítása, így többek között ezekre koncentráltak a felkészülés során.

A verseny első napjának fő feladata egy robotcella felépítése és az alapbeállítások elkészítése volt, a második napon írták meg a programot. Olyan programot kellett készíteni, amely alapján a robot egy négy részből álló dugattyút épít fel, az esetleges selejtes termékek kiszűrésével. Az utolsó napon a dugattyúkat QR kód alapján kellett beazonosítani és felépíteni. 

„Ez volt számomra a második alkalom, hogy elindultam a versenyen. A jövőre nézve még nem eldöntött, hogy versenyzőként vagy mentorként fogok részt venni, de mindenféleképpen ott szeretnék lenni” – beszélt terveiről Kormány Tibor, a csapat másik tagja.