Miről is szól a mai nap?

Köszöntjük kedves korán kelő olvasóinkat, elindult a Szegeder.hu élő közvetítése a választások napján, amikor az európai parlamenti és önkormányzati képviselőkről egyszerre kell szavaznunk. Az idei helyhatósági kampány nem volt unalmas, több olyan fordulat is történt Szegeden, amire valószínűleg senki sem számított. A dél-alföldi megyeszékhelyen most négyen próbálják megszorongatni Botka Lászlót, ám ő ennek ellenére várhatóan a hatodik ciklusát kezdheti majd. Botka 2019-ben a szavazatok 60 százalékával nyert, akkor Nemesi Pál építési vállalkozóval szemben, aki papíron függetlenként indult, de beállt mögé a teljes Fidesz-KDNP.

Először is jöjjön a lényeg, a mostani helyhatósági választáson tehát öt polgármesterjelölt lesz, ők

  • Fülöp László, a Fidesz–KDNP jelöltje,
  • Timár Tamás, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje,
  • Botka László, az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltje,
  • Szabó Bálint, Itt Az Idő Egyesület jelöltje és
  • Joób Márton független jelölt.

És akkor most idézzük fel a kampány fontosabb pillanatait.

Egyesek felvetették, hogy idén mintha a Fidesz nem is próbálna meg nyerni Szegeden. Bartók Csaba lemondásával eleinte úgy tűnt, hogy az elbocsátásokkal járó tisztújítással komolyabban veszik a versenyt, ám azt a bélyeget már Fülöp László kommunikációs szakember se tudta levakarni a helyi Fideszről, hogy az ex-DK-s, egyiptomi származású Rádi Ferízt nevezték ki elnöküknek. Amikor korrigálni akarták tévedésüket, Kubatov Gábor jobbkeze váratlanul telefonon menesztette többek között Chovanecz Katát, az egyik legaktívabb képviselőjüket, aki maga sem tudta ennek pontos okát.

Chovanecz végül a Fideszből kilépve Botka egykori szövetségesével, a többszörös világbajnok kenussal és a csalással vádolt Joób Mártonnal egy csapatban indul független képviselőként. Joób egyik lányával és feleségével együtt eredetileg az ezredfordulón bántalmazás miatt jogerősen elítélt Bakai Csaba jelölőszervezetével mérkőztek volna meg, ám amikor Bakai saját elmondása szerint tiszteletlen volt velük és felrúgta egyezségüket, kiléptek és újrakezdték az aláírásgyűjtést, így nem is tudtak minden körzetben jelöltet állítani. Ezáltal nem kerültek fel a kompenzációs listára, vagyis Joób csak akkor juthat a közgyűlésbe, ha megnyeri a választókörzetét vagy a polgármester-választást, amire nem sok esélye van.

Ugyanígy járt Szabó Bálint önkormányzati képviselő is, akinél szintén esélyes, hogy nem kerül be a közgyűlésbe, hacsak nem ő lesz a polgármester, vagy Felsőváros képviselője. A botránypolitikus és a Mi Hazánk által indított polgármesterjelölt, Tímár Tamás is azzal kampányolt – főleg a kínak BYD-gyárberuházás kapcsán –, hogy a Fidesz és Botka politikája között nincs sok érdemi különbség, és mintha paktum is lenne a két politikai szereplő közt Szegedre vonatkozóan. Botka Lászlóról többször úgy hivatkoztak a kormánysajtóban, köztük Lázár János is, mint aki egy olyan ellenzéki polgármester, akivel együtt lehet működni.

2002 óta tehát hiába próbálja bevenni a kormánypárt Szegedet, és várhatóan ez most sem sikerül majd. Botka így az újabb öt évével a következő, 2029-es helyhatósági választásokon már 27 éves regnálását ünnepelheti, ha bejön a papírforma. A választás előzetes eredménye várhatóan vasárnap este lesz ismert, addig is az élő tudósításunkon túl ajánljuk Balogh Gergő kollégánk írását, mely azt veszi végig, hogyan hullottak el a fideszes gyalogok választásról választásra a Szegedért folytatott küzdelemben.

>>> Ez a cikk egy élő közvetítés része. Tovább a közvetítésre! <<<