Szabó Bálint mától hivatalosan sem szegedi képviselő

„A kijelölt Pécsi Törvényszék döntése alapján Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése törvényszerűen és szabályosan járt el, amikor megszüntette a szabadságvesztésre ítélt, kompenzációs listás önkormányzati képviselő mandátumát. Az eljárás azért húzódott el, mert a többszörös »botrányhős«, Szabó Bálint arra hivatkozva, hogy nincs lakcíme, semmilyen hivatalos bírósági iratot nem vett át. Eddig tudta húzni az időt, a bírósági végzés jogerőre emelkedett” – áll a szegedi önkormányzat legfrissebb közleményében.

Mint azt tavaly szeptemberben írtuk, zárt ülésen tárgyalt a szegedi közgyűlés Szabó Bálint méltatlanságáról. Szabót azért tartották méltatlannak szegedi önkormányzati képviselői mandátumához, mert 2022. szeptember 21-én üldözőbe vette Orbán Viktor konvoját a Nagykőrösi úton és egy rendőri intézkedést is akadályozott, amiért a Fővárosi Törvényszék másfél év börtönbüntetésre ítélte négy évre felfüggesztve. Így az önkormányzati törvény szerint „méltatlan”, hiszen „szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték”. Ezen az ítélet felfüggesztett mivolta sem változtat.

A képviselő egy szeptember 19-ei videójában arról beszélt, hogy szerinte nem vált méltatlanná. Végül Szabó ugyanazon év novemberében a méltatlanság jogerőre emelkedésének elodázása miatt fellebbezett a döntés ellen, ami egyébként csak az idei önkormányzati választásokig marad érvényben, Szabó elméletileg újraindulhat 2024-ben. Az idő rövidsége miatt nem is lehetett már időközi választást kiírni.