Botka László megnyitotta a Borteret Európa egyik, de nekünk talán a legszebb terén

Szerdán este a belvárosból induló szüreti felvonulással kezdődtek el a programok. A Dóm téren öt napon át két kisebb színpadon főként a borozáshoz illő zenét játszó formációk szórakoztatják a vendégeket a Bor téren. Ezek egyikén mondta el nyitóbeszédét Botka László polgármester is.

Botka üdvözölte az egybegyűlteket a két év kényszerszünet után, majd megjegyezte, hogy nincs eső sem, igazi szegedi hangulattal nyílt meg a rendezvény – mint mondta – Európa egyik, de nekünk talán a legszebb terén. Ezután arról beszélt, hogy májusban a borfesztivállal nyitják a nyári szezont, míg a szeptemberi Bor tér egy jó alkalom arra, hogy lezárjuk az évszakot az immár hagyománnyá vált fesztivállal.

Megemlítette, hogy Szeged idén az ország öt leglátogatottabb célállomása közé került turisztikailag, megelőzve ezzel az összes nagyvárost. Szerinte ez annak köszönhető többek között, hogy a szegediek kedvesek, a város szép és egész évben fesztiválváros. Botka szerint a modernitásra törekednek, arra, hogy a rendezvények zöldek legyenek. Ezért a Bor téren üvegpoharakat vezettek be és készpénzmentessé tették azt.

Az immár tizedik alkalommal megszervezett Bor tér arra kínál lehetőséget, hogy a vendégek ismerkedjenek a borászok remekeivel. A hat magyarországi borrégió mindegyikéből érkeztek kiállítók, emellett pálinkák, ínycsiklandó ételek és kézműves portékák is szerepelnek a kínálatban. Újdonság, hogy idén a rendezvény újabb helyszínnel bővült: a szomszédos Aradi vértanúk terén kisüzemi sörfőzdék – debreceni, békésszentandrási, hódmezővásárhelyi és zsombói – mutatkoznak be.

Az eseményről Botka Lászlón kívül egyelőre még csak Mihálffy Béla, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője posztolt, aki szintén jelen volt botka László beszédénél. Annyit írt bejegyzéséhez, hogy Egészségedre, Szeged!