A dalok nem szólhatnak egyszerre mindenkiről, de szólhatnak mindenkihez

2022-ben a Sziget Fesztivál nagyszínpadja után a Carson Comának a Szegedi Ifjúsági Napokon is sikerült egy felejthetetlen koncertet adni, ami annyira jól sikerült, hogy a színpad előtt tolongó körülbelül kétezer embernek gyakorlatilag nem volt elég hely, hogy mindenki kényelmesen elférjen. A banda egy kicsivel több mint egy órát játszott, és elsöprő sikert tudhatnak magukénak a tegnapi koncert után.

Néha előfordul, hogy azt érezzük, kihagy egy-egy dobbanást a szívünk. Ez örömteli okokból is történhet – van, hogy azért, mert megpillantunk valaki igazán fontosat, van, hogy valami felkavaró történik, vagy van, hogy annyira elvarázsol egy koncert, hogy érezzük, a szívünknek kifejezetten igyekezni kell, hogy ne a dobok diktálta ritmusra dobogjon. Ilyen volt az én szememben a Carson Coma-koncert. A történet nekem 2020 őszén kezdődött, ekkor ismerkedtem meg az együttessel. Épp igen szorgalmasan szomorkodtam egyszerre több dolog miatt is, és a nővérem megelégelvén az állapotot odahozta a telefonját egy fülessel és rám parancsolt, hogy maradjak nyugton egy kicsit, és hallgassam végig a dalt, amit elindít.

Ez a dal a Hobbihajótörött volt. Innentől nem volt megállás, gyorsan végig kellett pörgetnem, hogy miről maradtam le addig. Deus ex machina-jellegű, eposzi segítségnek éltem meg, hogy megismerhettem a zenéjüket. A 2018-ban megalakult együttes mára népes rajongótáborral büszkélkedhet, több daluk is bőven túl van a milliós nézettségen, és számos hazai zenei elismerést zsebeltek be ezidáig – például 2020-ban Fonogram-díjat kaptak.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az idei SZIN első estéjén a Carson Coma együttes is a Borsodi Nagyszínpadon zenélt. Ez a harmadik év volt, hogy a SZIN fellépői között láthattuk a formációt, de első alkalom, hogy a Nagyszínpadon kaptak helyet. Olyan rengetegen voltak kíváncsiak a csapatra, hogy a nézőtér már a koncert kezdete előtt megtelt. Az óramű pontossággal színpadra lépő srácokat elsöprő ováció fogadta. A közönség soraiban a szüleik karjain ülő, zajcsökkentő fülvédőt viselő, nagyobbacska óvodásoktól a hatvanas éveikben járókig minden korosztály képviseltette magát, nem véletlenül.

Az együttes egyik szuperképessége, hogy habár a dalaik nem szólhatnak egyszerre mindenkiről, képesek szólni mindenkihez. A többi szuperképességüket – azon kívül, hogy kiváló zenészek – valószínűleg nem is lehetne, és nem is kell felderíteni. Fantasztikus show-t csináltak, és hihetetlen hangulatot teremtettek az első pillanattól fogva, a lelkes rajongók rendületlenül énekeltek minden egyes dalt. Az előadás lendülete végig kitartott, hiába turnéztak eddig is egész nyáron, látszólag mindenki bírta energiával. A díszlet egyszerű volt, de aki járt már Carson Coma-koncerten, az pontosan tudja, hogy nem is lett volna szükség többre.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az egyik legfontosabb üzenetüket Giorgio, az együttes frontembere az idei Szigeten így fogalmazta meg:

„Senkinek nem kéne beleszólni abba, hogy ki kit szeret, és akinek ez nem tetszik, az bassza meg.”

Nem is kell ezen a mondaton semmit elemezni, magyarázni. Egymás elfogadásának és tiszteletben tartásának a megtanulása még sokáig feladatunk lesz nekünk, embereknek, de az is lehet, hogy sosem tud majd lekerülni a "to do list"-ről. A Carson Coma pedig amellett, hogy tudja, legtöbbször az átlag ember gondjainál nem kell feltétlenül minden dalban nagyobb horderejű problémákat megfogalmazni, képes hidakat építeni ember és ember között, és ez olyan erő, amit csak kevesen tudhatnak magukénak.

Juhász Ágnes