30%-kal akarja növelni kapacitását a Medikémia, 350 milliót nyertek erre

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. – tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t. A jövő év őszére befejeződő fejlesztés költségeiből 247 millió forintot fedez uniós és hazai társfinanszírozású, feltételesen vissza nem térítendő támogatás.

A cég szegedi, Zsámbokréti sori üzemében antisztatikus padlóbevonatot és robbanásvédelmi légtechnikát alakítanak ki, technológiai csővezetékeket és egy tartálykocsi lefejtőhelyet építenek, valamint bővítik az átmeneti hulladéktárolót. A beruházás részeként a többi közt ioncseréltvíz-gyártót és UV-lámpás csírátlanítót, folyadékszűrőket állítanak üzembe, a tűz- és robbanásveszélyes folyadékok kiszereléséhez automata folyadéktöltőt, szórópisztoly-zárógépet, a festékgyártáshoz keverőgépet vásárolnak.

A telephely logisztikai rendszerét szállítószalaggal, csomagoló- és címkézőberendezésekkel, raklapos állványrendszerrel, targoncákkal fejlesztik. Az üzem energiaigényét részben egy új napkollektoros rendszer fedezi majd. A fejlesztések a Medikémia Zrt. teljes termékportfólióját érintik, a cég festékgyártási kapacitása 30 százalékkal bővül, a tűz- és robbanásveszélyes folyadékok kiszerelő kapacitása pedig kétszeresére nő.

Az 1992-ben egy 1967-ben alapított vegyipari szövetkezet utódjaként létrejött Medikémia Zrt. több mint hatszázféle terméket – autóápolási és -karbantartási cikkeket, háztartási termékeket és festék aeroszolokat – gyárt. A cég saját márkanéven forgalomba hozott árucikkeinek jelentős része Magyarországon piacvezető, ezeket a szomszédos országokba is exportálják, emellett a vállalkozás évről-évre jelentősen bővülő private label partnerkörrel is rendelkezik.

A vállalkozás 22 országba szállítja termékeit, a környező országok közül Románia a legnagyobb felvevőpiacuk. Ausztriába is szállítanak többféle, főleg private label termékeket. A többi országba egy korrózióvédő cinkfesték-aeroszoljukat exportálják egy multinacionális cégen keresztül, szintén private label megoldással. 

A magyar magánszemélyek tulajdonában álló Medikémiának nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2020-ban értékesítésből származó nettó árbevétele közel 3 milliárd forint volt, melyet tavaly – 28 százalékos export részaránya mellett – majd' 3,2 milliárd forintra növelt. A 130 alkalmazottat foglalkoztató cég 2020-ban 80, tavaly mintegy 61 millió forint adózott eredményt ért el.