Nem áll le a szegedi Science Park építése: Orbán Viktor nemzetgazdaságilag kiemelt fontosságúvá nyilvánította

Megjelent a legfrissebb Magyar Közlönyben egy kormányrendelet, melyben arról rendelkezik Orbán Viktor, hogy az „ELI” Science Park Szeged nevű projektet kibővített tartalommal nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé válik, felgyorsítva ezzel a megvalósulást. Ez már nem csak a korábban is kiemelt jelentőségű egyetemi fejlesztési területet, hanem főként a tudományos park befektetőknek szánt részét is érinti.

Ezzel módosította, vagyis kibővítette 2021-es kormányrendeletet ezekkel a tételekkel, és törölte a már 2018-tól hatályban lévő rendeletet, mely csak a Science Park főként az SZTE által birtokolt részén lévő helyszínrajzi számú területeire vonatkozott, például az inkubátorházra, vagy a látogatóközpontra. Összesen nyolc ilyen területről volt szó,

az új rendelettel viszont további három helyszínrajzi számmal bővült a beruházás listája,

mely alapján a tudományos park északkeleti, befektetőknek fenntartott részén belüli lehatárolt területeken terveznek valamit.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé válás tulajdonképpen röviden azt jelenti, hogy mentesítik a projektet egyedi elbírálás alapján bizonyos szabályok alól, de legfőképp lerövidítik a bürokratikus határidőket és ügyintézési szükségleteket. Az Átlátszó egyébként összegyűjtötte ezeket a projekteket. De miért pont ezek lettek kiemelve az „átlagberuházások” fölé? Választ a rendeletek szövegében sem találni, a kormány ugyanis mindenféle indoklás nélkül dönti el ezt. A beruházók gyakorlatilag személyre szabott jogalkotást is kérhetnek egy egyszerű nyomtatványon.

Ebben ugyan be kell mutatniuk a beruházás megvalósulásának gazdaságra gyakorolt hatását és gazdasági jelentőségét, a kiemeltté nyilvánításról szóló rendeletbe azonban már nem kerülnek be ezek az indokok. Nincs megnevezve a rendeletben maga a beruházó sem, sőt, gyakran az sem derül ki, hogy konkrétan miféle beruházásra kerül sor – miközben a beépítési arányokat és az összes paramétert akkurátusan felsorolják, nem feledkezve meg a beruházást esetleg akadályozó jogszabályok hatályon kívül helyezéséről sem.

Ez történt itt is: a beruházással érintett területen oktatási, nevelési, kutatásfejlesztési, kereskedelmi, szolgáltató, kulturális, igazgatási, iroda, sport, szálláshely, ipari és közlekedési rendeltetésű, geotermikus erőműhöz kapcsolódó létesítmények és építmények helyezhetők el, majd a szövegben hosszasan sorolják az alkalmazható paramétereket, például azt, hogy a megengedett épületmagasság 30 méter.

Forrás: bim.Group

A dolog egyébként azért is jó hír, mert szinte minden olyan projektet leállított a kormány a gazdasági válság és az uniós források elapadása miatt, amely nem volt gazdaságilag indokolható, vagy éppen még nem jutott olyan fázisba, hogy már szinte csak a kivitelezés következett volna. Így szinte biztos, hogy a Szegednek gazdaságilag is oly fontos beruházás nem áll le. Pontosan nem lehet egyelőre megmondani, hogy milyen projektek indulnak, de vélhetőleg a belső úthálózat kiépítése, esetleg a vízügyi beruházás, vagy épp a napelemprojekt halad előre.

Jelenleg egyébként nagyban épül a terület belső, illetve a kapcsolódó infrastruktúrája. A város részéről a béketelepi kapcsolat bővítése és feljavítása zajlik, erre a város költségvetéséből bő 3,2 milliárd forint jut, uniós támogatással. Teljesen új út 1,06 kilométeren épül, míg a meglévőt 2,84 kilométernyi szakaszon újítják fel és bővítik. Ezen kívül 4,42 kilométernyi kerékpárút is létesül. Építenek továbbá két víztározót is, de a közvilágítás elújítása és kiépítése is megtörténik a gázvezetékek mellett, illetve középfeszültségű vezetékeket fognak kiváltani.

A kormány részéről pedig a Modern Városok Program keretében a park csapadék- és tisztított szennyvíz elvezetését célzó beruházására mintegy 11 milliárd 200 millió forintot hagyott jóvá maximálisan a kormány. A kivitelezést a Mészáros Lőrinc-közeli cég, a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végezheti. A meglévő medrek burkolása, átereszek cseréje, esésviszonyok javítása, átemelő szivattyútelepek építésével és a meglévők bővítése lesz tehát a feladat, miután a szükséges terveket is elkészítették hozzá.