Tavasszal kezdődhet az új béketelepi út építése, javul az Auchan és a lézerközpont elérése Vértó felől

Már tavaly áprilisban is beszámoltunk arról, hogy kiírták a közbeszerzést a lézerközpont jobb megközelíthetősége érekében tervezett útépítésre és útfelújításra. Erre a város költségvetéséből bő 3,2 milliárd forint jut, uniós támogatással. Ez főként a Science Parkba betelepülni kívánó vállalatoknak lesz vonzó.

Az új vértói bekötésre a tenderkiírás tavaly áprilisban történt meg, ekkor jelentkezhettek azon cégek, amelyek a kivitelezési munkákat el akarták végezni. Négy ilyen jelentkező is volt a május 27-ei határidőre, a nyertest végül tavaly decemberben hirdették ki: a Colas Út és a Délút konzorciuma nettó 2 966 780 524 forintért, azaz bruttó mintegy 3,768 milliárd forintért fogja teljesíteni a projektben foglalt munkákat. A pénz egyébként uniós támogatásból lesz fedezve. A munkálatokat várhatóan idén tavasszal kezdik, a tervezett befejezés 2023 nyara.

A nyertes(ek)nek lesz bőven dolga: komplexen útépítési-, vízépítési-, elektromos- és gázépítési munkák várnak rájuk. Teljesen új út 1,06 kilométeren épül, míg a meglévőt 2,84 kilométernyi szakaszon újítják fel és bővítik. Előbbit a Zápor utca és a Régiposta utca között alakítják ki, mintegy elkerülve a bevásárlóközponthoz igyekvő, áthaladó autók tömegeit vonzó Hosszú utcát, amely így visszanyeri csendes, kertvárosias jellegét. A meglévő útfelújítás a béketelepi lakóparkon átvezető, most még vékony utat érinti, amelyet kiszélesítenek. Ez nem lesz nagy feladat, mivel eleve egy harminc méter széles telekhatárú utcát alakítottak ki, amikor szabályozták az új városrész építési telkeit, így van erre hely.

Forrás: Szegedvaros.hu

Forrás: Szegedvaros.hu

A leírásból és a fenti térképből (feketével kiemelt útszakaszok) kivehető, hogy körforgalomból itt sem lesz hiány: egyből három is fog épülni:

  1. a Zápor utcán,
  2. a Régiposta utca és a Vinkler László utca kereszteződésében,
  3. a Vinkler László utca és a Zsámbokréti sor kereszteződésében.

Ezen kívül 4,42 kilométernyi kerékpárút is létesül. Építenek továbbá itt két egy 1 000 és 2 484 köbméteres víztározót is, de a közvilágítás elújítása és kiépítése is megtörténik a gázvezetékek mellett, illetve középfeszültségű vezetékeket fognak kiváltani. A közművesítés jó hír, ugyanis sok vállalat ennek meglétével fog nagyobb eséllyel betelepülni.

„Még decemberben megvolt a közbeszerzési döntés, a jogi bizottság jóváhagyta, ezt már a szakminisztérium is ellenőrizte, jóváhagyta. A szerződéskötés előtti szakaszban vagyunk, arra várunk, hogy megjöjjön a Colastól és a Délúttól a bankgarancia. Tavasszal kezdenek, a szerződéskötés pontos időpontjától függ majd, mikor kezdődik a beruházás, és ahhoz a dátumhoz képest van tizenöt hónapjuk arra, hogy elkészüljenek, azaz valamikor 2023 nyarán adják majd át” – mondta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a Szeged.hu városi hírportálnak.

Arról is írtunk nemrég, hogy magának a Science Parknak a közművesítését egy Mészáros-közeli cég végezheti 11,2 milliárd forintból, a munkálatok itt is megindulhatnak ezzel párhuzamosan:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

11,2 milliárdból közművesítheti Mészáros Lőrinc cége az ELI Science Parkot a befektetők számára

Megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a Mészáros Lőrinc cége által elnyert, a szegedi lézerközpont körüli, ipari befektetőknek fenntartott Science Park területének közművesítésére és vízipari munkáira 11,2 milliárd forintot szán a kormány 2023-ig. A munkákat kevesebbért nyerték el, de az áremelkedések miatt valószínűleg fel lesz használva a pénz.