Lázár: Nem ragaszkodom a politikához, nem eldöntött kérdés, hogy maradok-e

„A néhány nappal ezelőtti bejelentés, vagy megerősítése egy korábbi nyilatkozatnak, arról szól, hogy 2026-ban a parlamenti választáson az egyéni képviselőjelölti választáson nem fogok indulni. Az, hogy mit csinálok a politikában, vagy a politikában maradok-e egyáltalán, még nem eldöntött kérdés” – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter a Spakli podcastnak adott, szerdán megjelent interjújában, amit a Telex szemlézett

Lázár arról beszélt, hogy jövőre 50 éves lesz, és bár úgy érzi, csúcsformában van, nagyon régóta foglalkozik politikával, így könnyen lehet, hogy másban is szívesen kipróbálná magát. „Nem ragaszkodom a politikai pályához. Amit eddig csináltam, az elég intakt és kerek. Majd meglátjuk, milyen munkára, milyen kooperációra lesz lehetőség 2026 után” – mondta a miniszter. A helyi képviselői munkáját befejezettnek és lezártnak tartja, azt mondta, semmi panasza nincs, de úgy gondolja, időben kell átadni a helyet a fiataloknak, „hogy egy nagy csapat és egy agy közösség épüljön fel”.

„Érzékelem és látom, hogy a politika változóban van és a nemzeti oldalt vagy a nemzeti többséget meg kell erősíteni” – fogalmazott. Szerinte a politika olyan irányba változott a világában, különösen a nyugati világban, hogy a cselekvés, az alkotás és az építés lehetősége csökken, és sokszor a teljesítmény nem számít.

Lázár már idén januárban bejelentette, hogy nem indul újra egyéni képviselőnek. Ezen felbuzdulva és a júniusi választási eredményektől lesújtva a Promenad24 nevű vásárhelyi-makói portál nemrég castingolásba kezdett, hogy közönségszavazással eldöntse: Farkas Éva Erzsébet, Makó fideszes polgármestere, Szél István, a vásárhelyi Fidesz elnöke, vagy Tiszlavicz László orvos legyen Lázár utódja. 

Bár az egyéni képviselői poszt így megüresedett, Lázár a Fidesz–KDNP listájáról még mindig bekerülhet a parlamentbe, amennyiben folytatni kívánja politikai pályafutását.