Megállapodott a szakszervezet a Volánbusszal, így elmarad a sztrájk

Sikerrel zárultak a tárgyalások a Volánbusz és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) vezetése között, írja a busztársaság közleményében. A többkörös egyeztetés eredményeként létrejött a megállapodás a szakszervezet fenntartott két követeléséről, így nem lesz sztrájk a Volánbusznál, pedig tavaly egy akár egész napos munkabeszüntetést is belengettek.

A Szegeder is beszámolt arról, hogy a SZAKSZ 2022 októberében több követelést támasztott a munkáltatóval szemben, majd október 25-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak több-kevesebb sikerrel, ugyanis Szegeden végül senki sem vett részt benne. Követeléseik nagy része a kollektív szerződés megváltoztatására irányult, bár a Volánbusz közleménye szerint a bíróságok megállapították, hogy ezek kapcsán nincs helye munkabeszüntetésnek. Mindössze két követelés – a munkábajárási költségtérítés mértékének megemelése és az egységes üzemanyagnorma bevezetése – vonatkozásában lehetett jogszerű a sztrájkjog gyakorlása.

Ennek megfelelően ebben a két témában folytatódtak – több fordulóban – a tárgyalások a felek között, melyek idén január 12-én eredményesen zárultak, erről írt a busztársaság közleményében. Hozzátették, a megállapodás értelmében január 1-jétől a Volánbusz a munkába járási költségtérítés mértékét további 2 forinttal megemelte, illetve vállalta, hogy bevezeti az egységes üzemanyag-alapnormát azzal a kitétellel, hogy a gazdasági lehetőségeinek figyelembevételével továbbra is fenntartják a 80%-os kifizetési korlátot. A szakszervezet elfogadta, hogy az egységesítést a munkáltató az üzleti tervben szereplő sarokszámok megtartása mellett tudja csak vállalni, ezért a vonatkozó szabályokat időről-időre felül kell vizsgálnia.

A Volánbusz vezetése felelősen gondolkodó munkáltatóként most és a jövőben is a kollégákat megbecsülve, az ő érdekeikre figyelemmel hozza meg döntéseit, hiszen a társaság munkavállalói tartják mozgásban Magyarországot. Ennek jegyében határozott 2022 decemberében, az üzemanyagár-sapka kivezetését követően azonnal a munkába járási költségtérítés 18 forinttal történő megemeléséről, majd év elején annak januári meghosszabbításáról, illetve ebben a szellemben állapodott meg a Közúti Közlekedési Szakszervezettel a lojalitási juttatás év végi bruttó 260 ezer forintra történő emeléséről, aminek köszönhetően 2022-ben összesen bruttó 490 ezer forinttal jutalmazta a kollégák elkötelezettségét” – zárul a közlemény.