Volánbusz: A több mint tízezer buszvezetőből mindössze 377-en sztrájkoltak

A Volánbusz közleményt küldött szerkesztőségünk számára, melyben összesítették, hogy az országos szinten a meghirdetett 2603 járatból több mint 2000 közlekedett, és 591 esett ki a szolgáltatásból a kedden megtartott kétórás figyelmeztető sztrájk ideje alatt. Mint megjegyezték, a társaság 18 ezer munkavállalót, köztük 10 és félezer autóbuszvezetőt foglalkoztat, a sztrájkolók létszáma ehhez képest még a 400 főt sem érte el.

Hozzátették, a Volánbusz a kedd délutáni kétórás figyelmeztető sztrájk alatt is eleget tett a törvényben előírt, még elégséges szolgáltatásokra vonatkozó kötelezettségének. Az előzetes várakozások szerint érintett 2603 járat 80 százaléka a munkabeszüntetés ellenére a meghirdetett menetrend szerint közlekedett.

A sztrájk nem volt átfogó, a vállalatnál működő közel húszból azt egyetlen szakszervezet szervezte, a többi érdekképviselet túlnyomó része nem is csatlakozott a kezdeményezéshez. Minden ellenkező állítással, híreszteléssel szemben a társaság maradéktalanul betartotta jogszabályi kötelezettségeit. 

„A Volánbusz továbbra is a párbeszédre nyitott, kiszámítható és biztos hátteret nyújtó munkáltató. Társaságunk ahogy eddig, a jövőben is teljes körűen betartja és hiánytalanul teljesíti a hatályos, három évre szóló bérmegállapodásban tett vállalásait” – zárták közleményüket. 

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke a Blikknek elárulta, a sztrájk során leálltak a buszjáratok, de nagy volt a szórás. Információi szerint Somogy, Fejér és Győr-Sopron megyében, valamint a főváros agglomerációjában, például Pomázon és Szentendrén szinte mindenki részt vett a sztrájkban, de például Szegeden és Balassagyarmaton nem sztrájkoltak.