Figyelmeztető sztrájk: Szegeden sok helyi busz nem jár majd kedden, a Volánbusz az elégséges szolgáltatást azonban biztosítja

A Volánbusz Zrt. közleményt küldött a Szegedernek azzal kapcsolatban, hogy figyelmeztető sztrájkot tartanak a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) tagjai kedden. Mint írták, a meghirdetett munkabeszüntetés nem átfogó, mivel kizárólag az egyik szakszervezet szervezi azt. A közleményben kitérnek arra is, hogy biztosítják az elégséges szolgáltatást, melyet a törvényben foglaltak szerint ki is hírdettek, ennek ellenére sok helyi busz kimaradására számíthatnak a szegediek.

Már egy ideje folyik egy hétnapos tárgyalássorozat a bérek rendezésére, erről mi is beszámoltunk korábban. Dobi István, a szakszervezet vezetőjének a SZAKSZ honlapján megosztott bejegyzése szerint az első alkalommal előrelépés nem történt a munkavállalók bér- és jövedelmi helyzetének javítására, így végső eszközként fordultak az egyelőre még csak figyelmeztető sztrájkhoz.

A Volánbusz azt írja, hogy minden igyekezetük ellenére sem sikerült megegyezniük a szakszervezettel, így a sztrájk október 25-én, vagyis kedden 14 és 16 óra között fog zajlani. A buszos cég ez idő alatt az elégséges szolgáltatásokat biztosítja az utasok érdekében. „Az utasokat – a jogszabályi előírásoknak eleget téve – az esetleges menetrendi változásokról két nappal a sztrájk megkezdése előtt minden kommunikációs felületünkön tájékoztatjuk” – fűzte hozzá a közlekedési társaság. Szegeden a helyközi járatok mellett a tervezet szerint

meglehetősen sok helyi közlekedésű busz kimaradására is lehet majd számítani,

az ezeket tartalmazó listát ide kattintva böngészhetjük. Eszerint a figyelmeztető sztrájk intervallumán belül kimaradhatnak egyes 20-as, 21-es 24-es, 32-es 36-os, 60-as, 60Y-os, 64-es, 70-es 71A-s, 72A-s, 73-as, 74Y-os, 75-ös, 76-os, 76Y-os, 77A-s, 84-es, 90-es és 90F-es buszjáratok. A közleményben hangsúlyozzák, hogy a fenti, előzetesen meghirdetett, kimaradó járatokhoz képest több busz is közlekedhet, amennyiben az érintett járat vezetői mégis felveszik a munkát.

A Volánbusz a közleménye szerint párbeszédre nyitott, felelősen gondolkodó és cselekvő, kiszámítható biztos hátteret nyújtó munkáltató. A szakszervezetekkel kötöttek egy három évre szóló bérmegállapodást, melyet véleményük szerint hiánytalanul betartanak, teljesítenek és teljesíteni is fognak. Ennek köszönthetően folyamatosan emelkedő bérekkel és javuló munkakörülményekkel számolhatnak a dolgozók.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A leírtak alapján 2021-ben 200 ezer forint SZÉP-kártya juttatást fizettek minden munkavállalójuknak, melyet 2022-ben 10 százalékkal emeltek, 2023-ban pedig további 5 százalékkal fogják emelni. A közlekedési társaság szerint, tavaly nagyszabású rekonstrukciós programot indítottak a munkahelyi pihenő- és étkezőhelyiségek felújítása, illetve a munkakörülmények további javítása érdekében. A 2018-ban indított járműfiatalítási program keretében pedig eddig közel 1800 új jármű állt szolgálatba.

„A jelenlegi gazdasági helyzetben, különösen az emelkedő energiaárak mellett és a közúti közösségi közlekedés liberalizációja előtt kiemelten fontos, hogy az ország kiszámítható és biztonságos közlekedési szolgáltatásokra támaszkodjon, ezen belül az autóbuszközlekedés folyamatosan és gördülékenyen biztosított legyen, senki és semmi ne rombolja a Volánbuszba vetett közbizalmat. A Volánbusz eddigi gyakorlatához híven továbbra is nyitott a párbeszédre, a munkavállalókkal való együttműködésre – a munkahelyek stabilitása, megőrzése ugyanis mindannyiunk közös ügye. Az utasok pedig továbbra is számíthatnak a Volánbuszra”  zárul a Volánbusz közleménye.