Szegeden nem sztrájkoltak a Volánbusz sofőrjei, de volt település, ahol szinte mindenki részt vett benne

Átvezénylésekkel és a jegyeladók csatlakozásának akadályozásával reagált a cég a Volánbusz sofőrjeinek keddi, kétórás figyelmeztető sztrájkjára – többek között ezt állította a Blikknek a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke.

Arról a Szegeder is beszámolt, hogy kedden 1416 óra között figyelmeztető sztrájkot hirdetett a Volánbusz második legnagyobb szakszervezete, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet. Dobi István szerint a meghirdetett sztrájk egy figyelmeztetés volt a Volánbusz Zrt.-nek és tulajdonosának, az államnak, hogy a jelenlegi rezsihelyzet és az inflációs szorítás miatt szükség van tárgyalásokra, amelyek kiterjednek a bérrendezésre is.

Az előzetes közlés szerint 2600 járatot érintett volna a sztrájk. Leálltak a buszjáratok, de nagy volt a szórás. Somogy, Fejér és Győr-Sopron megyében, valamint a főváros agglomerációjában, például Pomázon és Szentendrén, szinte mindenki részt vett a sztrájkban. Ám voltak vidéki városok,

például Szeged és Balassagyarmat, ahol nem sztrájkoltak

összegezte a Blikknek Dobi István, aki hozzátette: pontos számokat a résztvevőkről csak később tud mondani. Dobi azzal magyarázta azt, hogy nem volt teljes részvétel a sztrájkon, hogy a cég átvezénylésekkel próbálta ellehetetleníteni a munkabeszüntetést, illetve a másik nagy szakszervezet, a KKSZ sem állt melléjük.

Elmondása szerint olyan is volt, hogy buszvezetőt szállítottak le a saját járatáról, ha részt vett a figyelmeztető akcióban, és olyan járatra vezényelték át, amelynek az elégséges szolgáltatás miatt mindenképpen el kellett indulnia. Az ő járataikat pedig olyan dolgozóknak adták át, akik nem vettek részt a sztrájkban. Azt állította emellett, hogy a Volánbusz a nem sofőrként dolgozó munkatársakat – jegyellenőrök, forgalmisták – próbált meggyőzni arról, hogy a sztrájkban ők nem vehetnek részt, holott ez nem igaz.

Érdekességként említette a lapnak, hogy a figyelmeztető sztrájk hatására megindult egy átlépési hullám a másik nagy szakszervezettől a SZAKSZ-hoz, mert a buszsofőrök úgy érzik, itt valódi érdekképviseletet kapnak. Dobi szerint olyan a hangulat az elnökségben, hogy nem zárható ki egy rendes sztrájk meghirdetése sem, amiről mi is beszámoltunk kedden. Ám annyi biztos, hogy a cégvezetéssel való tárgyalásokat azonnal folytatni akarják.