Ausztrál jazz, ghánai reggae, kísérleti elektronika – ezekkel jön az idei Grasahu Fesztivál

És világzene, táncház, színház is lesz az üllési pusztában augusztus 14-től négy napon át a Grasahu Fesztiválon. A szervezők immár hatodik éve dolgoznak azon, hogy olyat hozzanak létre a Dél-Alföldön, ami hiánypótló az egész régióban.

A sokszínű kisfesztivál idén háromról négynaposra bővül a szervezők által a Szegedernek küldött közlemény szerint, de a legnagyobb változás, hogy az eddig a koncerteknek helyet adó Pajtából egy kültéri, nagyobb színpadra költöztették át a zenekarok nagyobb részét. Emellett a napközbeni programok terén is duplázza a lehetőségeket a Grasahu: workshopok, színházi előadások, beszélgetések közül választhatnak majd a fesztiválozók.

Az Üllés melletti Grasahu Fesztivál iskolai projektből nőtte ki magát az Alföld egyik legszínesebb fesztiváljává, évről évre egyre dinamikusabban fejlődik és növekszik, a tavalyiról a Szegederen is jelent meg kritika. A huszonévesekből álló szervezőcsapat minden erejével szeretne valamit visszaadni kulturálisan a térségnek, ahol felnőttek.

Idén a fellépők között ott vannak a régről ismert grasahus nevek, mint az azóta már befutott,  idén európai turnéval is operáló Duckshell, vagy a hazai fesztiválokon rendszeres vendég Hakumba és Kale Lulugyi is. Idén már külföldi zenekarok is lesznek, egyből kettő is: az Almost Toast és a Haztet egészen Ausztráliából jöttek, hogy európai turnéjuk alatt megmutassák zenéjüket az Alföldön is.

Az élőzenei fókuszú fesztivál a komolyabb ütemeket sem hanyagolja el, éjszaka elektronikus zenére lépegetve lehet majd felkavarni a port.

Napközben minden korosztály megtalálhatja kedvenc programjait, többféle kézműves workshop és kreatív program közül lehet választani. Ezek mellett pénteken a Szegedi Nemzeti Színház, szombaton pedig a FreeSZFE egy-egy darabját tekintheti meg a nagyérdemű, de focibajnokság, jóga és hangfürdő is lesz a négy nap során.

Idén is lesz a Grasahun kávézó, ami a Zsoké presszó nevet viseli. A hasonló léptékű fesztiváloknál nem megszokott módon, már második éve precízen elkészített specialty kávékkal várja a fesztiválozókat a hely.

A gasztronómia területén is erősít a fesztivál, a szegedi Essentiale reggelizőhely is kitelepül a Pusztaszínházhoz, mellettük a budapesti alternatív zenei helyszínek egyik feltörekvője, a Manyi Kulturális Műhely bisztrója főz még a fesztiválozókra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Lassan felnő a Grasahu, a kis fesztivál az üllési pusztában

Sokat fejlődött a Grasahu az elmúlt évekhez képest, már nem egy nagy házibuli, hanem egy kiskamasz, aki próbálgatja a határait. Idén már két színpad volt, és a buli egyik napján még a rendőrség is a tiszteletét tette a helyszínen.