Visszavonta a késve kiírt buszos pályázatot a vásárhelyi önkormányzat

Az április másodikai lejárati határidő előtt sebtében visszavonta a helyi buszközlekedési szolgáltatásra kiírt közbeszerzést a hódmezővásárhelyi önkormányzat, írja a Délmagyar.

A lap szerint ezzel egy újabb bírságot akartak megelőzni. Ugyanis a kiírás szerint a 41-es, 42-es és 43-as vonalakon közlekedő buszok hossza nem haladhatja meg a 9500 millimétert, miközben a Volánbusz járművei pont 9515 milliméteresek. Vagyis 15 milliméterrel hosszabbak annál, mint amit a város a kiírásban engedne. Szemben a jelenlegi szolgáltató, a Jovány Busz Kft. járműveivel, melyek megfeleltek volna a kritériumoknak.

Az önkormányzat ezen felül késve írta ki a pályázatot, a jelenkezőknek mindössze 14 napja volt a beadásra – ez a furcsán rövid jelentkezési határidő a Kossuth téri pavilonkávézó üzemeltetési kiírásánál is jelen volt –, a busztender nyertese így nem lehetett volna meg időben. Miközben a jelenlegi szolgáltató szerződése március végén járt le, a pályázati határidő április másodika, csak ezután hirdettek volna nyertest.

Ezért tervezték meghosszabbítani a Jovány Busz szerződését két hónappal, amiből végül négy hónap lett. A Volánbusz Zrt. ugyanis időközben jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, mivel szerintük a 9500 milliméteres szabály és a határidő rövidsége korlátozzák a versenyt. Márki-Zay Péter a csütörtöki közgyűlésen azt mondta, „a Volánbusz színes, szórakoztató kifogásokkal akadályozza a közbeszerzést”.

Az önkormányzat korábban már kapott bírságot szabálytalan buszos közbeszerzés miatt. A Jovány Busz Kft.-re bízták a helyi buszközlekedés-szolgáltatást, miközben a Volánbusz Zrt. továbbra is szállította az utasokat, mert álláspontjuk szerint hivatalosan nem bontottak velük szerződést. Eközben a Volánbusz szolgáltatását nem fizették ki, ezért büntették meg az önkormányzatot 32 millióra.