Rákay Philip kiszáll a Promenad24-ből, elnézést kért a Navracsicsot lejárató cikkek miatt

„Navracsics Tibortól a Promenád24, szerepüket súlyosan félreértelmező kollégái helyett is elnézést kérek!” – közölte a 24.hu-val Rákay Philip, a hódmezővásárhelyi portál többségi tulajdonosa. Mint ismert, több cikk is megjelent a portálon, amiben a területfejlesztési minisztert támadták, miután Márki-Zay Péterrel barátkozott. Közös fotók is készültek, melyeket a vásárhelyi polgármester előszeretettel osztott meg közösségi oldalán, ami aztán az utolsó csepp volt a pohárban a Lázárhoz köthető lapnál.

Évtizedek óta nem titok, hogy közéleti szereplőként nyíltan kiállok Orbán Viktor politikája és kormánya mellett, ebbe az őszinte szerepvállalásba egyáltalán nem fér bele, hogy egy hozzám tulajdonosként köthető vállalkozás bármilyen formában is – ráadásul ilyen alpári eszközökkel – támadja a magyar kormány bármely tagját” – utalt arra a 24.hu-nak Rákay, hogy állítása szerint nem tudott a lejárató cikkekről. Ugyanakkor „nyomatékosan utasította” a cég ügyvezetőit, hogy azonnal állítsák le a hadjáratot, és „megfelelő módon szankcionálják” az abban részt vevőket.

Rákay egyébként nem csupán a Promenad24-es részesedéséről, de a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-ben betöltött felügyelőbizottsági tagságáról is lemond. A tangazdaságot működtető alapítványnak Lázár János a kuratóriumi elnöke.

A hódmezővásárhelyi portál később véleménycikkben állt ki a lejárató írások mellett, a véleményszabadságra hivatkozva. Mint fogalmaztak, „ominózus írásaink a Szerintünk rovatban jelentek meg, véleményünket tükrözik. Mi nem kérünk azokért senkitől sem elnézést, hiszünk a vélemény szabadságában, újságírói munkánkat ennek szellemében végeztük és végezzük, véleményünket semmilyen nyomásra nem változtatjuk meg”. A Promenad24-et Lázár Jánoshoz kötik, bár az építési és közlekedési miniszternek nincs semmi közvetlen kapcsolata a lappal.

A portál hét nap alatt mintegy 2,2–2,5 millió forintot költött a lejárató cikkek hirdetésére, írja a Telex. Az első cikk A buzizó polgármester és az „európai fideszes” meleg kézfogásai címmel jelent meg február közepén, majd február 24-én jött a következő Navracsics pénzt ad Márki-Zaynak címmel. Utóbbiban arról írnak, „Soros György tömi az egyik zsebét dollárokkal, a másikba Navracsics Tibor pakolná a forrásokat. Hazaáruló politikussal bratyizik a közigazgatási és területfejlesztési miniszter”.