Márki-Zay Péter és Lázár János a puskaporos hangulatnak vetne véget találkozójukkal, négy dologban egyeztek meg

Lázár János, miután megnyerte a Csongrád-Csanád megyei 4-es választókerületben a csatát Márki-Zay Péter ellen, aki egyben az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje volt, hirtelen elkezdett békét hirdetni. Ennek egyik hozadéka volt, hogy munkamegbeszélést kezdeményezett a vásárhelyi polgármesterrel, aki elfogadta a meghívást. Ez a tárgyalás zajlott zárt ajtók mögött kedden, amely után a két politikus sajtótájékoztatót hirdetett.

A sajtótájékoztatón ott volt tudósítónk is, de Márki-Zay Péter élőben is közvetítette, szokásához híven Facebook-oldalán. Márki-Zay Péter elmondta, hogy három ügyet találtak Lázárral, amelyet tovább tudnak vinni, amelyek a Modern Városok Program részei (arról itt írtunk, hogy Hódmezővásárhelyen még szinte semmi sem valósult meg teljesen az MVP-ígértekből):

  • Az egyiknek az ipari park fejlesztését említette, hiszen bár az elvándorlás és a szakképzett munkaerő hiánya a gond, nem a munkanélküliség, a munkahelyek is fontosak.
  • A második a 117 kilométernyi kerékpárút és mezőgazdasági úthálózat projekt, amelynél november végéig a tervek és a kisajátítás zajlik, majd elindulhat kis késéssel a beruházás.
  • Harmadikként az iskolák energetikai felújítását említette.
  • Negyediknek, bónuszként lett megnevezve a kórház; mint azt megerősítették, természetesen támogatja a városi kórházat az önkormányzat.

Márki-Zay elmondta, hogy ezek után rendszeresen fognak találkozni Lázár Jánossal, akinek köszöni a kezdeményezést és jövőbeli támogatását, amely a választások utáni puskaporos hangulatot hivatott feloldani. Elmondta azt is, hogy országos szinten is örülne hasonló megbeszéléseknek.

Lázár János nem akarta a polgármestert kiegészíteni a projektekről, de elmondta, neki az a dolga, hogy a kormánynál előrelendítse az ügyeket. Kiemelte, hogy a kórház nem lehet politikai ügy. Az ügyek, amelyekben távol esik az álláspontjuk, azokat kerülték. Megemlítette, hogy 2018 után puskaporos volt a hangulat Hódmezővásárhelyen politikai szempontból, ennek akarnak most véget vetni.

Újságírói kérdésre Mártély jött szóba, ahol szintén a forrásokról és hasonló együttműködésekről beszélhetnek-e. Lázár János nem értette a kérdést, hiszen ő mindig támogatott települési ügyeket. A mártélyi kérdés újra előkerült, Lázár ekkor elmondta, hogy semmi köze nem volt a csanádpalotai ügyhöz, Mártélyon pedig van egy negyedik képviselő, aki nem kormánypárti, de jobboldali. Úgy gondolta, hogy az ő javasla alapján Mártélynak változásra van szüksége, de Lázárnak ehhez sincs semmi köze, hiszen amikor találkozott velük, csak támogatásáról biztosította őket.

Egy másik újságírói kérdésre Márki-Zay Péter elárulta, nem gondolja, hogy elhanyagolta volna a várost egy évig, amíg országos politikára koncentrált, továbbra is fejlődött a város, nem volt magára hagyva.

Márki-Zay szerint konstruktív, Lázár szerint előremutató volt a megbeszélés.

A kérdések végén Lázár Jánosnál rákérdeztek, hogy mi a helyzet a tram-train 60 km/órás sebességcsökkentésével, amelyről mi is épp az imént írtunk. Erre a képviselő elmondta, hogy most kapták meg a szerelvények a 100 km/órás sebességre az engedélyt, majd kissé hárítóan azzal zárta le a sajtótájékoztatót, hogy nem lakossági fórumot tartanak. A teljes adás alább lesz megtekinthető:

Fotó: Bálint András / Szegeder