Hódmezővásárhelyen még semmi sem valósult meg teljesen a Modern Városok Programban ígértekből

Csongrád-Csanád megye második legnagyobb városának 18 projektet ígért a miniszterelnök 2017 májusában. Ebből eddig három valósult meg részben, a többihez lényegében hozzá sem kezdtek, holott Orbán Viktor még akkori beszédében is azt mondta, Hódmezővásárhelyhez személyes fűződése van.

Orbán még 2015 elején jelentette be a Modern Városok Programot, ennek keretében látogatott el a 23 megyei jogú városba, Szegeden például az utolsók között járt 2017 elején. A program közel 270 projektet tartalmaz mintegy 3500 milliárd forint értékben, a fejlesztések részben hazai, részben európai uniós forrásból valósulnak meg, és elméletileg 2022-ig be is kellene, hogy fejeződjenek.

A miniszterelnök Hódmezővásárhelyre jött utoljára azon május 26-án, pénteken, amikor még Almási István fideszes politikus vezette a várost. Ő volt az, aki fél évvel később, 73 évesen hunyt el, és akit már Márki-Zay Péter követett a következő évtől, amikor időközi választásokat rendeztek.

„Sokat gondolkodtam azon, hogy melyik város esetében engedhetem meg magamnak azt a luxust politikai félreértés nélkül, hogy odamegyünk utoljára a megyei jogú városok közül, és azt gondoltam, hogy ezt itt megengedhetem magamnak, mert itt 1990 óta csupa olyan választás volt, ahol a polgári, nemzeti és keresztény politikai közösség képviselői kaptak bizalmat. Tehát ha ide jövök utoljára, senki nem fogja gondolni, hogy akár a kormány, akár személyesen az én szívemben ez a város a legutolsó helyen lenne” – mondta Orbán a városházán tartott beszédének elején, ahol Lázár János feleségével az első sorokban ült.

Orbán Viktor és Almási István polgármester Hódmezővásárhelyen 2017 május 26-án

Fotó: miniszterelnok.hu

Mégis, ha összevetjük azt, hogy mely városokban hány fejlesztés valósult meg az ígéretek közül, az látszik, hogy a hódmezővásárhelyiek igencsak rosszul jártak. A K-Monitor fordult adatigényléssel Gyopáros Alpár kormánybiztoshoz, majd a választások után meg is kapták a programban érintett 271 projekt jelenlegi állapotát összegző listát. Ebből pedig az látszik ki, hogy

Hódmezővásárhelyen a tram-train megépítésén túl nemigen történt semmi.

Ez pedig azért is különös, mert ide ígérték Salgótarján (19) után szám szerint a legtöbb programpontot, összesen 18-at. Ebből Gyopárosék szerint 3 valósult meg részben, 15 pedig egyáltalán nem. A három, részben megvalósult projekt a következő:

  • tram-train rendszer megvalósítása Szeged és Hódmezővásárhely között,
  • honvédelmi szervezet fejlesztése,
  • Zrínyi Miklós laktanya fejlesztése.

A Hódpress szemlézte a K-Monitor cikkét, ahol arról is írnak, hogy Fidesz-vezetésű városoknál 33 projekt lett kész, 37 csak részben, és 72 nincs kész, a nem Fidesz-vezette, tehát független vagy ellenzéki vezetésű városoknál ez 21 kész, 29 részben és 80 nem kész.

A város jelenlegi polgármestere, Márki-Zay Péter egyébként kedden találkozik Lázár János újraválasztott területi országgyűlési képviselővel zárt ajtók mögött.