Százötven üres szék emlékeztetett Szegeden az iskola nélkül maradt diákokra

„Van olyan gyermek, akinek nincsen befogadóintézménye, vagy ha be is fogadták, nem megfelelő környezetbe került. Folyamatosan hallom a szülőktől, hogy a gyerekek csak annyit hajtogatnak, vissza akarnak menni a Wesleybe” – mondta a Szegedernek péntek reggel Novákné Finta Csilla, a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium szülői munkaközösségének elnöke.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és az aHang péntek reggeli akcióján 150 széket vittek ki az iskola tantermeiből a szegedi Széchenyi térre – ennyi, zömében sajátos nevelési igényű diák nem kezdhette el az iskolát idén, miután a Kormányhivatal elvette a szegedi Wesley működési engedélyét is. A civil szervezet már vasárnap este is tartott egy tiltakozó demonstrációt az Iványi Gábor-féle iskolánál, ezen több százan vettek részt.

A székeket az iskolából hozták el aktivisták és kutyapártos képviselők, majd miután kipakolták őket a téren, mindre a wesleys diákok nehézségeit leíró lapokat tettek: tanulásban akadályozott, autizmus spektrumzavar, illetve beilleszkedési nehézség.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder

„A gyerekek az áldozatai annak, hogy visszavonták a MET-iskolák engedélyét. Ők most sem láthatók” – mutatott Pál Anna Viktória, az MKKP helyi passzivistája a kipakolt székekre. „Ezt egy köztéri kiállításnak tekintjük, aminek a célja, hogy felhívja a figyelmet a problémára, a cél pedig az, hogy az iskolák visszakapják a működési engedélyüket.”

Amikor arról kérdeztük, szerinte a fenntartó is hibázhatott-e ebben az ügyben, azt mondta, a felelősök keresése helyett a gyerekeket kell szem előtt tartani.

Három nappal az iskolakezdés előtt tudta meg a Wesley-iskola és közössége, hogy a Kormányhivatal a fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) tartozásai miatt azonnali hatállyal megszünteti a működésüket. A szegedi iskola hétfőn adta volna át pályázati pénzből felújított tornatermét, mindent előkészítettek az évkezdésre és a tanévnyitó ünnepségre is, amit végül a Kormányhivatal előtt tartottak meg.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy Magyarország minden tájára eljussanak a legfontosabb és legérdekesebb szegedi történések. Ez a cikk ezen együttműködés keretében a Telexen is olvasható.