Az iskola kapuit nem zárjuk be, mert az iskola nem egy épület, hanem egy szemlélet – tüntetés a szegedi Wesley-iskola mellett

„Valóban az jelenti a biztonságot, hogy ki van fizetve a villanyszámla?” – tette fel a költői kérdést vasárnap este a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium előtt mikrofonnal a kezében Tóth Éva megbízott igazgató. A Szent György tértől egy sarokra található iskola elé azért szerveztek civilek tüntetést, mert a vármegyei Kormányhivatal péntekkel visszavonta annak működési engedélyét.

Ilyen a héten először a fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) néhány budapesti iskolájával történt meg, majd pénteken a szegedi Wesleyvel is. Az intézménybe többségében halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyerekek járnak, akiknek szüleinek így hétfőig maradt idejük, hogy új óvodát, iskolát találjanak. A döntés nagyjából 150 családot érint.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal szerint az intézmény közel 140 millió forintos közmű- és adótartozást halmozott fel, amelyből több mint 50 millió forint hat hónapon túli lejárt tartozás. A Kormányhivatal közleménye szerint a tartozások miatt a gyerekek nevelése veszélybe került, mivel a villamosenergia és gázszolgáltatás hosszú távú biztosítása nem volt garantált.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vitatja a döntést és politikai játszmákat sejt az intézkedés mögött. Ismeretes, hogy az egyházat vezető id. Iványi Gábor annak idején még összeadta Orbán Viktor miniszterelnököt feleségével, Lévai Anikóval, viszonyuk azonban azóta igencsak megromlott. „Ez mind Orbán Viktor” – mondta Iványi tavaly a Szabad Európának az egyházának intézményei ellen indult eljárásokról.

Ifj. Iványi Gábor, a MET Dél-Alföldi régiójának vezetője és id. Iványi is élesen bírálta a mostani határozatot, mondván, az esélyt sem ad a helyzet megoldására, és több mint 150 hátrányos helyzetű gyereket és családjukat sodorja kilátástalan helyzetbe. A MET jogi úton támadja meg a döntést, és azonnali jogvédelmet kér. Az iskola hétfőtől nyitva tart, és ideiglenes felügyeletet biztosít a gyerekek számára, amíg a helyzet nem rendeződik.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Tóth Éva a vasárnap tüntetésen – amelyen úgy kétszázan vettek részt – biztonság alatt arra célzott, hogy bár lehet, hogy van tartozása az iskolának, de félnek más intézményekbe engedni a sajátos igényekkel rendelkező tanulókat, mert mint mondják, nekik szükségük van a Wesleyre. A megbízott igazgató szerint máshol nem éreznék magukat biztonságban a gyerekek, akiknek jelentős része épp ezért jött el korábbi iskolájából, és iratkozott be a Wesleybe.

A hétfőtől az első osztályt megkezdő gyerekek már januártól kezdve bejártak az iskolába előkészítőre, hogy ne érje őket semmi váratlanul, augusztusban pedig a ligetben voltak közös pikniken, hogy még jobban megismerjék leendő tanáraikat és osztálytársaikat. És ha már osztálytársak, egy wesleys csoportban legfeljebb ha egy tucatnyi diák van, szemben az állami iskolák húsz–harmincfős osztályaival. Előbbiben azért hisznek a kis létszámú osztályokban, mert így egy tanító figyelme sokkal kevésbé aprózódik el, jobban tud figyelni egy-egy gyerekre – akiknek szükségük is van erre.

„Az iskola kapuit nem zárjuk be, mert az iskola nem egy épület, hanem egy szemlélet. Ez a pedagógia bennünk van, és a gyerekeinkben van” – folytatta beszédét Tóth Éva. A megbízott igazgató szerint azon dolgoztak a sajátos nevelési igényű gyerekekkel a Wesleyben, „hogy integráljuk őket a társadalomba, de ehhez nyolc évig ide kell járniuk”.

Egy egykori diák, Dér Tamás is felszólalt több szülő mellett, ő azt mondta, nehéz szavakba öntenie, mit is adott neki és szüleinek a Wesley, ahová tizenegy évig járt. „Csak annyit szeretnék mondani, hogy a Wesley szükséges” – mondta, majd miután néhány, Iványi és Orbán viharos viszonyára utaló megjegyzés és kormánykritikus megszólalás hangzott fel, annyit mondott zárszóként, „mindegy, kapják be!” A húszas éveiben járó egykori diák mondását tapsvihar követte.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Az egyik érintett budapesti Wesleyből is érkezett egy nő, aki a közönségnek úgy fogalmazott, nem tud bizakodót mondani. Néhány nappal járnak csak a szegedi iskola előtt a történetben, de eddig nem sikerült két gyerekét elhelyeznie sehol. Volt, ahol azzal küldték el, hogy legalább három hónapja érvényes lakcímkártyával kell rendelkezzenek, amijük nincsen. Egy másik fővárosi iskolában azt mondták neki, gyerekét „fölveszik, de ne hordjuk be”.

Az anyuka szerint „nincsenek erre felkészülve sem ők, sem a tanárok, sem a többi gyerek” egy új iskolában.

A történet következő állomása, hogy a hétfő reggelre tervezett hivatalos tanévnyitót nem az iskolában, hanem a vármegyei Kormányhivatal Rákóczi téri irodaháza előtt tartják meg. A rendhagyó tanévnyitóról a szülők döntöttek egy pénteken délután megtartott szülői értekezleten.

A szegedi Wesley 2007-ben nyitotta meg kapuit, hogy különleges figyelmet és oktatási lehetőséget biztosítson a Szegeden és környékén élő hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyerekek számára. Az iskola megalapítását a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és egy elkötelezett tantestület kezdeményezte, akik felismerték a régióban élő diákok speciális igényeit.

Az intézmény különleges pedagógiai szemléletét és innovatív módszereit a kis létszámú osztályok, az élményalapú oktatás, valamint az integráció és tolerancia elvei jellemzik. A Wesley nem csupán egy oktatási intézmény, hanem egy olyan közösség, ahol a tanárok és diákok közösen dolgoznak a társadalomba való beilleszkedésért, és amely folyamatosan erősíti kapcsolatait más társadalmi és kulturális szervezetekkel.