Törölték a szegedi Wesley-iskolát is

A szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium péntek reggel kapta meg a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal határozatát az intézmény működési engedélyének visszavonásáról – közölte a Szegederrel a fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET).

Az iskolát törölték a magán vagy egyházi fenntartású közoktatási intézmények nyilvántartásából. „Ez nem egész egy napot ad a szülőknek új iskolát találni, többségében halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyermekeik számára. A 150 gyereket és családot érintő döntés esélyt sem ad a helyzet megoldására” – áll a közleményben.

A szegedi iskola hétfőn adta volna át pályázati pénzből felújított tornatermét, mindent előkészítettek az évkezdésre és a tanévnyitó ünnepségre.

Az augusztus 29-re keltezett indoklásban július 24-i pénzügyi adatokra, köztartozásokra hivatkoznak. A vármegyei főispán szerint „a gyerekek, tanulók számára a határozat végrehajtásának késedelme jelentős vagy helyrehozhatatlan kárral járna”. Az egyház szerint azonban azt nem érzik károkozásnak, hogy „150 gyerektől veszik el a biztonságos, szakmailag elismert pedagógiai közeget, a fejlődés, integrálás lehetőségét, és gyakorlatilag lehetetlenné teszi számukra a tanév elkezdését. A szülők pedig szabálysértést követnek el, ha nem íratják be őket, de ez ebben a pillanatban megoldhatatlan feladat a számukra.”

Ifj. Iványi Gábor, a MET Dél-Alföldi régiójának vezetője a Telex kérdésére szerdán még azt mondta, hogy a szegedi és orosházi Wesley-iskolák szeptemberi tanévkezdését akkori ismereteik szerint semmi nem akadályozza. A szegedi iskola tanévnyitóját már meghirdették, és a leendő elsősöknek ismerkedési programot is szerveztek.

Erről annak kapcsán kérdezték ifj. Iványit, hogy a fővárosi kormányhivatal keddi döntése értelmében törölték a MET által fenntartott budapesti MÁV telepi és Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnáziumot a nyilvántartásból.

Id. Iványi Gábor, a MET elnöke az elvárásokat nemcsak teljesíthetetlennek, hanem ördöginek is nevezte. Szerinte „semmi értelme kiszakítani a gyerekeket onnan, ahol végre otthonra találtak”. Véleménye szerint az intézkedés mögött valamilyen „visszataszító politikai játszma és gonosz politizálás” áll. Iványi kijelentette, hogy a döntést jogi úton fogják megtámadni.

A szegedi iskolabezárásról szóló pénteki közleményben is úgy fogalmaznak, „megdöbbentő, törvénytelen és kegyetlen ez az eljárás, a kiszolgáltatott gyerekek sorára hagyása. Úgy látjuk, a MET intézményei ellen összehangolt megsemmisítő akció indult, a gyermekvédelem ügyét hangzatosan pártoló kormány a budapesti és a szegedi intézményekben eddig 450 gyermek és család életét törte ketté, más megoldási lehetőségeket nem is mérlegelve.”

A MET a szegedi intézmény ügyében is azonnali jogvédelmet kérelmez, a szívszorító, botrányos és jogszerűtlen határozat felfüggesztését kérvényezi szakértő jogvédő szervezetekkel együttműködve. A szegedi intézmény hétfőtől nyitva áll a gyerekek számára, és pedagógiai felügyeletet biztosít nekik a helyzet rendeződéséig.

A szegedi iskola működési engedélyének visszavonásával kapcsolatos döntést a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal közleményben azzal indokolta, hogy az intézmény súlyos közmű- és adótartozásokat halmozott fel, amelyek mértéke meghaladta a törvényben előírt határértéket. Szerintük a diákok érdeke a biztonságos, rendezett hátterű oktatási intézményben való tanulás, ezért a törvények egyértelműen szabályozzák a köznevelési intézmények gazdálkodását és a felhalmozott tartozások megengedett mértékét.

A kormányhivatal adatai szerint a Wesley működése során közel 140 millió forintos tartozást halmozott fel, ebből több mint 50 millió forint hat hónapon túli lejárt közműtartozás és adóhátralék. A közlemény szerint a tartozások következtében a szegedi intézményben a gyerekek nevelése veszélybe került, mivel a villamosenergia és gázszolgáltatás hosszú távú biztosítása sem garantált.

A fenntartó MET nem tudta biztosítani az iskola folyamatos és biztonságos működésének feltételeit, ami közvetlenül veszélyezteti a gyerekek megfelelő fejlődését és az oktatáshoz való jogának érvényesülését – áll a kormányhivatal közleményében. A közleményben az óvodás és iskolás diákok számára kijelölt intézmények listáját is megadták, ahol szeptember 1-től folytathatják tanulmányaikat.