A kormányhivatal előtt tartották meg a pénteken bezárt szegedi Wesley-iskola tanévnyitóját

Hétfő reggel nyilvános tanévnyitót és demonstrációt tartott a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal előtt, a Rákóczi téren, ugyanis a hivatal pénteken, egy munkanappal a tanévkezdés előtt azonnali hatállyal törölte a többnyire sajátos nevelési igényű gyerekeket oktató intézményt a nyilvántartásból.

A kormányhivatal előtt gyerekek és szülők is jelentek meg szép számmal, a felszólalók arra kérték az illetékeseket, hogy bírálják felül a döntést, vagy találjanak olyan megoldást, ami alapján az iskola elkezdheti a tanévet. A tiltakozók egy petíciót is át szerettek volna átadni Salgó László főispánnak, akit erről korábban értesítettek is, derül ki a Szeged.hu tudósításából, ami szerint végül a portaszolgálat vezetője vette át a dokumentumot.

A petícióban az áll, hogy nem csak a már beiratkozott gyerekek kerülnek lehetetlen helyzetbe a döntéssel, de azok szabad iskolaválasztása sem biztosított, akik szeptembertől szerettek volna beiratkozni a Wesleybe. A portás megígérte, hogy eljuttatja a petíciót az illetékesekhez.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal szerint az intézmény közel 140 millió forintos közmű- és adótartozást halmozott fel, amelyből több mint 50 millió forint hat hónapon túli lejárt tartozás. A Kormányhivatal korábbi közleménye szerint a tartozások miatt a gyerekek nevelése veszélybe került, mivel a villamosenergia és gázszolgáltatás hosszú távú biztosítása nem volt garantált.

Az intézményt fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vitatja a döntést és politikai játszmákat sejt a háttérben. Ismeretes, hogy az egyházat vezető id. Iványi Gábor adta össze annak idején Orbán Viktor miniszterelnököt feleségével, Lévai Anikóval, viszonyuk azonban azóta igencsak megromlott.

Az intézmény mellett vasárnap egy demonstrációt is tartottak. „Az iskola kapuit nem zárjuk be, mert az iskola nem egy épület, hanem egy szemlélet. Ez a pedagógia bennünk van, és a gyerekeinkben van” – mondta akkor Tóth Éva megbízott igazgató, és hozzátette azt is, hogy azon dolgoztak a sajátos nevelési igényű gyerekekkel a Wesleyben, „hogy integráljuk őket a társadalomba, de ehhez nyolc évig ide kell járniuk”.