Két óvodapedagógust és egy dajkát is átvesz a Wesleytől a szegedi Tisza-parti Óvoda

„Múlt hét pénteken, amikor megkaptam a kormányhivatal határozatát, hogy a mi intézményünk van kijelölve a Wesley-óvodások átvételére, azonnal felhívtam az óvoda és iskola igazgatónőjét és az együttműködésemről biztosítottam” – nyilatkozta a Szegedi ÓVI igazgatója a szeged.hu-nak.

Bartáné Tóth Mária Magdolna személyesen is felvette a kapcsolatot az óvodapedagógusokkal, majd az érintett óvodások szüleivel. Felajánlottam a szülőknek, hogy egyben tartjuk ezt az óvodás közösséget – nemcsak a közösséget, hanem a két óvodapedagógust és a dajkát is át tudjuk venni” –mondta a városi lapnak. Szerinte „a gyerekeknek a világon a legfontosabb az állandóság és a nyugalom. Most az ő világuk a feje tetejére állt.

Az igazgatónő elárulta, péntek reggel eddig hat szülő íratta be gyerekét. Kiderült, a Tisza-parti Óvoda a wesleys gyerekeket egy önálló bejáratú, kertkapcsolatos csoportszobába fogadja be. Minden felszerelésünk biztosítva van, de bármit hozhatnak magukkal az óvodapedagógusok, legyenek azok eszközök vagy bútorok; rugalmasak vagyunk. A lényeg az, hogy komfortosan fogadjuk az óvodásokat.

A gyerekek jogviszonya tisztázottá válik, ha beiratkoznak és felveszik őket. A dolgozók, az óvodapedagógusok viszonya azonban még nem egészen rendezett, de van egy nyugdíjas kolléga, aki azonnal be tud állni a csoportba”, mondta Bartáné a városi portálnak.

Januárban a szegedi önkormányzat tízmillió forinttal támogatta a szegedi Wesleyt, akkor az iskolai étkeztetéshez járultak hozzá. Tavaly szeptemberben is megszavaztak ugyanekkora összeget azonnali, rendkívüli támogatásként. A Wesley a forrásmegvonás és az inkasszók miatt csak a civil adományokból tudott fizetést utalni, ezért több dolgozónak is tartoznak még, árulta el Iványi Gábor egyháza a Délmagyarország megkeresésére. 

„Az elmúlt két hónapban, júliusban és augusztusban részfizetéseket utaltunk, de mára már a tanárok megkapták a teljes júliusban esedékes fizetésüket, és az augusztusban esedékes bér 30 százalékát. Szeptemberben újabb részfizetést utalunk” – írták a lapnak.

Három nappal az iskolakezdés előtt tudta meg a Wesley-iskola és közössége, hogy a Kormányhivatal a fenntartó MET tartozásai miatt azonnali hatállyal megszünteti a működésüket. A MET közleménye szerint az indoklásban július 24-i pénzügyi adatokra, köztartozásokra hivatkozott a hatóság.

A suli mellett vasárnap egy kiállást is tartottak. A szegedi iskola hétfőn adta volna át pályázati pénzből felújított tornatermét, mindent előkészítettek az évkezdésre és a tanévnyitó ünnepségre is, amit végül a Kormányhivatal előtt tartottak meg.  Bár a tanév elkezdődött, a gyerekek többsége még nem talált magának új iskolát. Pénteken százötven üres székkel emlékeztettek Szeged főterén az iskola nélkül maradt diákokra.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder