Rekordmagas Szegednél a talaj vízhiánya, miközben nem látszik kiadósabb eső

A talaj felső 1 méterének vízhiánya csütörtökön meghaladta a 200 millimétert, ami újabb negatív rekord, vette észre a Telex. A HungaroMet térképe szerint ezt az értéket Szeged térségében mérték. Szegednél mindössze 18% a nedvességtartalom ebben a mélységben.

Csaknem országszerte kritikusan száraz a talaj teljes felső egyméteres rétege, az aszály az elmúlt napok záporai által érintett kisebb foltokban átmenetileg mérséklődött, az ország nagyobb részén azonban tovább fokozódott, írta a HungaroMet csütörtöki agrometeorológiai elemzésében. Az aszály miatt a Tisza szinte teljesen kiszáradt egyes szakaszokon, máshol halastavak tűntek el, de a mezőgazdaságot sem kíméli a helyzet.

A kapásnövények gyenge terméskilátásán már egy kiadós eső sem segítene, a repce vetéséhez azonban nagy szükség lenne csapadékra, de erre a következő napokban sem mutatkozik számottevő esély. Idén a legnagyobb károk a kukoricában és a napraforgóban keletkeztek, őket követi a lucerna, illetve a szójabab. Bár az ország északi, északnyugati területeien valamelyest enyhült az aszály az elmúlt időszakhoz képest,

a Dunántúl déli felén és az Alföldön csak tovább fokozódott a csapadékhiány.

A következő 6–8 napban is folytatódik a forró, nagyrészt száraz idő, bár elszórt záporok, zivatarok csütörtökön és pénteken még előfordulhatnak. Magyarország túlnyomó részén tovább szárad a talaj, és az aszály fokozódása várható. A hőmérséklet csúcsértéke végig 35 Celsius-fok közelében alakul majd, csak az egyre hosszabbodó éjszakák hoznak némi felfrissülést. A HungaroMet hosszútávú elemzése viszont nem fest túl jó képet.