Kiszáradnak a halastavak Ásotthalmon, vízutánpótlás híján az erdő is ki fog

„Olyan még nem volt, hogy két hónapon keresztül alig esik eső és tombol a hőség. De ehhez úgy látszik, hozzá kell szoknunk” – mondta Fackelmann István volt falugazdász, Ásotthalom alpolgármestere a Délmagyar riportjában. A férfi évek óta foglalkozik a Homokhátság vízellátásával fórumokon, szakmai rendezvényeken. Tanyáján folyamatosan méri a lehullott csapadékot. 

„Augusztusban eddig 6 milliméter eső esett, az egész évben pedig 158 milliméter. Korábban egy évben átlagosan 550 milliméter csapadék hullott. Az egy, kettő meg öt milliméter eső, ami mostanában egyszerre esik, le sem megy a gyökérzónába, elpárolog a száraz levegőbe. A tanya mellett ki van téve egy 50 literes vályú, a vadakat itatom. Az körülbelül két nap alatt elfogy” – folytatta Fackelmann. Azt mondta, ezen a környéken kukoricát termelni már nem érdemes, az édesburgonya viszont kis öntözéssel jól érzi magát.

A falu halastavait sem kímélte az aszály, teljesen kiszáradtak, a kagylókat vaddisznók túrták ki, a halakat még részben meg tudták menteni. „Két tanyaszomszédomnál június végén jelentkezett a probléma, hogy vészesen csökkent a vízszint. Egyikük elment külföldre, mire visszajött, addigra fölfordult az összes hal. A másik idejében észlelte, és mindet lehalásztuk. 15 kilós amurokat, harcsákat, pontyokat sikerült megmenteni, de a tavat nem. Azt a tavat, ami harminc éve ott volt. Most porszáraz.”

Ez a talaj egész felső rétegére igaz, nem kevesebb, mint 80–100 centi mélyen, állapította meg Andrési Pál erdőmérnök. Ennek következtében egyre több fa, cserje kiszárad, az idén ültetett csemeték fele is kipusztult. Még a mélyebb gyökérzetű fák sincsenek biztonságban, legyengülésüket kihasználják a gombák és a rovarok. A szakemberek szerint éppen az erdős sztyepp klímából csúszunk le a sztyepp klímába, ami a fás növényzet számára nem megfelelő. „Ha nem lesz a következő 2–3 évben jelentős vízutánpótlás, akkor itt tömegesen fognak kipusztulni a fák.”

Mivel a víztározónak is vészesen csökken a szintje, Fackelmann szerint az lenne a megoldás, ha a Duna vizét vezetnék a településre, különben „itt katasztrófa lesz”.

Borítóképünk illusztráció.