Hordalékszigetek tűntek fel a Tiszában

A kánikula és a csapadékmentes időszak hatására olyannyira lecsökkent a Tisza vízsszintje, hogy helyenként a folyó hordalékából kialakult homokpadok tűntek elő a vízből – írja a Szeged.hu. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cibakháza mentén például jól kivehető a sziget, kicsivel északabbra, Vezsenynél pedig akár gyalog is be lehetne sétálni a bójáig.

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója figyelmeztet, a homokpadok nem jelentenek szabad és biztonságos átjárást a folyón. „Ezek között nagyon nagy mélységek alakulhatnak ki, és a folyón levonuló nagy vízmennyiségek ezen szűk folyosókon vonulnak le, így sokkal erősebb a sodrás, az áramlás, mint a parti területeken. Rendkívül veszélyes és kockázatos ezeken a helyeken fürdőzni” – nyilatkozta a szakember a Szeged.hu-nak.

Bár Szegeden is látványosan alacsony a Tisza vízszintje, homokpadok itt nem tűntek fel. Kozák magyarázata szerint az Alsó-Tiszán a duzzasztómű miatt nem megy 80 cm alá a vízállás. A városban valaha mért legalacsonyabb, mínusz 250 cm-es szintnél így jelenleg jóval magasabban van a folyó.

Az alacsony vízállás hatással van a folyó élővilágára is. Ilyenkor csökken az oxigénszint a vízben, bizonyos fajok erre különösen érzékenyek, például a fenékközi halak, keszegfélék, illetve az alsóbbrendű állatok egy része, miközben a nagyobb tűrőképességű fajok előtérbe kerülnek – tudta meg a lap Bojtos Ferenctől, a Csemete Természet- És Környezetvédelmi Egyesület irodavezetőjétől. Bojtos szerint a faj- és egyedszám csökkenésének a kockázata, amelyet a tartósan alacsony vízállás jelentene, egyelőre nem áll fenn a Tisza alsó szakaszán.