A Dél-Alföldön pusztít leginkább az aszály

Augusztus elejére elérte a 75 ezer hektárt, és hetente további több tízezer hektárral gyarapszik az aszálykárra bejelentett területek nagysága, mutatják a kárenyhítési rendszerben összesített eddigi adatok az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a közleményben arról beszélt, hogy míg a 29. héten mintegy 10 ezer, a 30. héten 18,6 ezer, addig a 31. héten már csaknem 29 ezer hektárral emelkedett az aszálykárra bejelentett területek nagysága, amely így augusztus elejére összességében elérte a 75 ezer hektárt.

Az idei aszálybejelentések fele eddig három vármegyére – Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád – koncentrálódik,

de jelentős kiterjedésű kárt jelentettek már Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest vármegyéből is. Az aszálykárok mintegy nyolcvan százalékában a kukorica és napraforgó kultúra érintett, de ezen túl a siló- és csemegekukorica esetében is komoly méretű károk tapasztalhatók. 

Az eddigi legdurvább, 2022-es aszályos év ugyanezen időszakában már több mint 1 millió hektár aszálykárt regisztráltak az elektronikus bejelentő felületen, ugyanis két éve nemcsak a tavaszi, hanem a vegetációs időszak korábbi szakaszában már az őszi kultúrák is számottevő kárt szenvedtek el. A 2022-es károk után 50,66 milliárdot fizetett ki a jogosult gazdálkodók számára a kárenyhítési alapból.

Az agrárkár-enyhítési rendszerbe idéntől uniós forrást is sikerült bevonni, így 34,8 milliárd forint áll majd biztosan rendelkezésre. Idén az adatok alapján 11 352 mezőgazdasági termelő kötött aszályfedezettel bíró növénybiztosítást mintegy 713 634 hektár mezőgazdasági területre, írta közleményében az AM.

Fotó: Agrárminisztérium