Majdnem egy szegedi Árkád területű lesz a Rheinmetall új gyára

Március végén tették le a német hadiipari cég, a Rheinmetall hibridüzemének alapkövét Szegeden, a Science Parkban. Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont melletti, 85 ezer négyzetméteres területen első körben 15 ezer négyzetméteres gyár épül. Az üzembe helyezést 2025 végére tervezik, és 300 munkahelyet hoznak létre, a helyszínen kutatás-fejlesztési tevékenység is zajlik majd.

A hónap elején már kérték is az engedélyeket a gyárhoz az építésügyi honlap szerint. Az ÉTDR-ben évő dokumentumból kiderül, az első fázisban megépített csarnok mintegy 200 méter hosszú lenne, szélessége pedig váltakozó, 80–90 méter között alakul majd. Ez meg sem közelíti a BYD-gyár méreteit, de közel akkora lesz alapterületre, mint a szegedi Árkádé. Tartozik a területhez egy 103 állásos felszíni parkoló is, mellette kerékpártárolóval.

A Rheinmetall-gyár maga az egyik, újonnan kialakított csapadéktározó mellé épül majd, a lézerközponttól kicsit északra. A telken is létesítenek egy kisebb esővíztározót, valamint föld feletti tűzivíz-tározókat. A tervrajzon kirajzolódik egy 5 ezer négyzetméteres bővítmény is, melyet valószínűleg a későbbiekben fognak hozzáépíteni a most engedélyeztetett csarnokhoz.

Forrás: ÉTDR

Forrás: ÉTDR

Fontos megjegyezni, hogy Szegeden nem tankokat vagy egyéb fegyvereket gyártanak majd, itt elsősorban civil tevékenység zajlik majd. „Ez a kis doboz tele van technológiával” – mondta Christoph Müller, a Rheinmetall Power Systems divíziójának vezetője még az alapkőletételen. Az eszköz, amit a szegedi üzemben fognak gyártani, elektromos áramot alakít át, ezzel autók mobilitását segítve. A doboz belső szerkezete 2000 vékony rétegből áll, és apró mérete ellenére egy 60 tonnás munkagépre van szükség a termeléséhez.