Letették a szegedi Rheinmetall-üzem alapkövét, jövőre indul a gyártás

Letették kedden a Rheinmetall hibridüzemének alapkövét Szegeden a Science Parkban, ahol azt is bemutatták, pontosan mit fog gyártani a német hadiipari cég. Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont mellett lévő, 85 ezer négyzetméteres területen első körben 15 ezer négyzetméteres gyár épül. Az üzembe helyezést 2025 végére tervezik, és 300 munkahelyet hoznak létre, a helyszínen kutatás-fejlesztési tevékenység is zajlik majd.

„Ez a kis doboz tele van technológiával” – mondta Christoph Müller, a Rheinmetall Power Systems divíziójának vezetője. Az eszköz, amit a szegedi üzemben fognak gyártani, elektromos áramot alakít át, ezzel autók mobilitását segítve. A doboz belső szerkezete 2000 vékony rétegből áll, és apró mérete ellenére egy 60 tonnás munkagépre van szükség a termeléséhez, tette hozzá Müller.

Azt is elmondta, hogy Magyarországot többek között az autógyárak – a Mercedes, az Audi, valamint Szegeden az építés alatt álló BYD – jelenléte miatt tartják jó környezetnek a Rheinmetall-üzem számára, de hangsúlyozta az együttműködést az ELI-ALPS kutatóközponttal is.

„Azon dolgozunk, hogy megnyerjük a magyaroknak a jövőt”

– ezt már Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter mondta. Szerinte ez Európa egyik meghatározó kutatásfejlesztési projektje lesz, aminek köszönhetően „nem kell sehova máshova menniük a magyar fiataloknak, mivel a világ jön ide hozzánk”.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf érkezik az eseményre

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Szalay-Bobrovniczky említést tett a vasfüggönyről, erről azt mondta, vigyázni kell arra, hogy ne történhessen újra hasonló elszigetelődés. Ezért fontosnak tartja, hogy Magyarország „az információ, kommunikáció, technológia és tudomány vérkeringésében maradjon”, amihez szerinte hozzájárul a Rheinmetallal való együttműködés. Megemlítette a Szegedhez kötődő két friss Nobel-díjas kutatót, Karikó Katalint és Krausz Ferencet is. „Remélem, hogy ez az új üzem számos Nobel-díjast fog kitermelni” – fűzte hozzá.

A beszédek után az alapkövet Szalay-Bobrovniczky és Müller mellett Mihálffy Béla országgyűlési képviselő, Botka László polgármester, Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem korábbi rektora tették le. Az eseményen ott volt Fülöp László, a Fidesz szegedi polgármesterjelöltje és Kiss-Rigó László megyéspüspök is, valamint Rovó László jelenlegi rektor.

Balról jobbra: Botka László, Fendler Judit, Christoph Müller, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Szabó Gábor, Mihálffy Béla

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A Rheinmetall érkezéséről közel egy éve szó van. Még tavaly nyár elején utalt arra Paul Walf, a cég közép-európai koordinációs részlegének vezetője, hogy hidrogént és e-mobilitási alkatrészeket gyártó üzemet építenek Szegedre. Ezután jöttek innen-onnan hírek, de hivatalos bejelentés sokáig nem történt. Annak ellenére sem, hogy tavaly áprilisban már álláshirdetések is megjelentek a cégtől, kifejezetten Szegedre. Az pár hete szivárgott ki, hogy ezen a héten lehet a nagy bejelentés, majd hétfő este küldött ki sajtómeghívót Oliver Hoffmann, a cég sajtósa.

A Rheinmetall Európa ötödik legnagyobb fegyvergyártója, széles választékban gyárt páncélozott harcjárműveket és személyszállítókat, mind kerekes, mind lánctalpas változatban. Szegeden járműgyártás nem folyik majd.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.