Lakossági fórumot próbál összehozni a város a BYD képviselőivel

Mivel a kínai BYD egy nagy tőzsdei vállalat, rájuk szigorú szabályok vonatkoznak, így csak ők nyilatkozhatnak bizonyos részletekről a tervezett szegedi elektromosautó-gyár kapcsán. Botka László a decemberi bejelentéskor ki is tért arra, hogy a következő hetekben, vagyis a 2024-es év elején részletesen is beszámolnak majd a beruházásról a cég részéről a lakosság számára.

A szegedi polgármester január vége felé a Közéleti Kávéház című beszélgetésen megemlítette, hogy ezen a héten jön egy BYD-s vezető, aki a szegedi gyárról fog bejelentést tenni, valamint azt is mondta, hogy ezzel az eseménnyel „új szakaszába fog lépni ez a történet”. Kedden meg is kötötte az ipari park átadásáról szóló előszerződést a város és a BYD, ám a kínai cég részéről Wang Chuanfu vezérigazgató a Külügyminisztérium konferenciatermében videóhívásban jelentkezett be, és egy szót nem ejtettek a gyárat érintő részletekről.

Botka Lászlóék nem erre számíthattak a Közéleti Kávéházban elmondottak alapján. Nagy Sándor kedd este volt a Szeged Televízió Téma című műsorának vendége. A városfejlesztési alpolgármester itt egy ponton azt válaszolta Balogh Judit műsorvezető építkezési ütemtervvel kapcsolatos kérdésére, hogy „erről a BYD fog nyilatkozni, várjuk őket Szegedre és szeretnénk, ha bemutatkoznának szélesebb közönség előtt, lakossági fórumon is”. Balogh erre egyszer visszakérdez, mire Nagy elmondja, mindenképp szeretnék tájékoztatni a lakosságot,

„ugyanakkor azt is tudjuk, hogy ez csak akkor lehetséges, ha a BYD vezetősége részéről is itt tudnak lenni”,

és ez szervezés alatt van. Ez némileg ellentmond Botka László által korábban elmondottakkal, miszerint a városháza termében, vagy akár egy budapesti konferenciateremben ülve fognak a cég részéről beszámolni a részletekről ezen a héten. Még év eleje van ugyan, már január végén járunk, és a cég feszített munkatempót diktál: 2025 második felében már termelnének is, miközben a beruházás pontos részletei nem ismertek.

A műsor ezen pontján felvetődött, hogy az új szabályok szerint az önkormányzatoknak nem kötelességük lakossági fórumokat tartani, de Nagy kifejezetten szeretné, ha lenne ilyen, és egyébként is szoktak minden témában közmeghallgatásokat hirdetni, ahol a lakosság is kérdezhet. Az alpolgármester a műsorban többnyire az egyébként Botka László polgármester által már elmondottakról beszél a BYD várható beruházása kapcsán, kezdve onnan, hogy miként jutottak Szegedre és miért választották a várost. A teljes műsor alább megtekinthető.